Ţie îţi este cald? Sunt absolut convins că da! Îţi este foarte cald! Ai şi de ce! Pentru că în următoarele zile se anunţă peste 30 de grade în Bucureşti şi în judeţele limitrofe! Şi suporţi greu căldura? Poate că da, poate că nu! Fiecare dintre noi este diferit şi se comportă altfel atunci când este confruntat cu temperaturi excesive. Dar parcă ai face ceva să nu mai simţi atât de mult câte grade sunt afară, să poţi respira şi tu liniştit, să nu mai simţi că transpiri din toţi porii. Am dreptate?
Ce zici de un aer condiţionat? Nu-i aşa că ar fi minunat? Să ţi-l instalezi în sufragerie şi să ţi se schimbe deodată temperatura din casă sub pragul critic al confortului, să simţi şi tu că trăieşti cu adevărat bine. De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, nu ar fi bine să îţi cumperi două aparate de aer condiţionat? Unul pentru o parte a apartamentului, iar al doilea pentru cealaltă parte. N-ar fi extraordinar de bine aşa? Te gândeşti ce te-ar invidia cunoscuţii că tu ai două aparate, nu unul singur! Şi când realizezi ce bine va fi cu ele instalate! Ce răcoare! Ce senzaţie de prospeţime ţi-ar învălui atunci apartamentul!
Aşa că nu mai stai mult pe gânduri, strângi banii necesari şi te adresezi unei firme specializate în montarea de aparate de aer condiţionat. Peste câteva zile – asta pentru că eşti un norocos şi nici nu ai uitat să-l “cinsteşti” pe băiatul care ţi-a încheiat tranzacţia! – vine la tine la apartament echipa de montaj. Băieţii dau o gaură în peretele de beton de zguduie toţi vecinii vreme de câteva zeci de minute, instalează ţevile, fac probele tehnologice, te pun să semnezi şi gata aerul condiţionat! Acum te poţi simţi şi tu bine la tine în casă! Dar, înainte să plece echipa de montaj din apartament, i-ai întrebat cumva ce se întâmplă cu ţeava pentru apa rezultată din condens? De fapt, te-a interesat vreodată unde se va scurge acea apă? Nu cred! Vrei să ştii ce se întâmplă în realitate cu ea?
Îţi explic eu pe scurt ce anume se întâmplă cu apa pe care aparatul o elimină. Am şanse mai mari de 75% să nimeresc corect atunci când voi afirma că respectiva ţeavă la tine acasă nu are mai mult de jumătate de metru şi este scoasă direct pe fereastră sau lăsată la voia sorţii în jurul agregatului. Am ghicit? Da? Mă gândeam eu! Cum, de unde ştiu? Ştiu asta pentru că fiecare individ din Bucureşti (sau oricare firmă) care işi montează aer condiţionat nu se gândeşte şi la ce se va întâmplă cu apa colectată! Ce contează dacă aparatul elimină apa direct pe stradă! Ce, îţi picură ţie în cap? Las-o, dom’le să cadă! Poate aşa îi mai răcoreşte şi pe fraierii ăia de merg pe căldura asta pe stradă! Ce, tu îi obligi pe ei să meargă pe trotuar exact pe sub apartamentul tău? Că doar eşti proprietar, nu? Dacă nu le convine să o ia şi ei pe lângă! Cum, nu pot să ocolească zonă de picurare pentru că pe trei sferturi de trotuar este parcată maşină ta, iar pe celălalt sfert curge apa de sus ca la balamuc de la tine şi de la vecinii tăi? Iar nu e treabă ta! Trebuie să îţi parchezi şi tu maşina undeva, nu? Doar nu ar vrea ăştia să nu îţi poţi privi tu cu mândrie minunăţia de maşină direct de pe balcon!
Acum, dacă e să analizăm şi din alt punct de vedere, ceea ce faci tu împreună cu ceilalţi vecini ai tăi poate fi considerat chiar un lucru bun. Te gândeşti că apa picură de la tine din aparat pe trotuarul încins şi îl mai răcoreşte? Mai mult decât atât, îl mai şi spală! Îţi vine să crezi că nimeni nu a spălat trotuarul ăla de când a fost construit? Aşa că faci chiar un bine! Se mai aşează praful, mai au şi păsărelele de unde să bea apă… Cum, nu se adună apa că picură încet? Da, o picura încet, dar picură asemnanator stilului de picătură chinezească! Şi puţin câte puţin apa sapă şanţuri în asfalt sau în pietrele de pe trotuar. Acum îţi dau dreptate atunci când afirmi că nu e vina ta că pietrele sunt măcinate de apă! Ce, ai fost tu primar când s-au ales respectivele pietre ca să se construiască trotuarul? Nu! Aşa că nu îţi baţi capul cu nimic!
Şi încă ceva! Ţi-ai luat autorizaţie de la primărie să montezi n exteriorul blocului unitatea externă de la aerul condiţionat? Cum, nu? Ce, nu ştiai că îţi trebuie aprobare de la primărie? De fapt îţi trebuie un dosar/proiect întreg pentru că modifici aspectul exterior al blocului şi pentru că dai o gaura printr-un perete de rezistenţă. Acum ştiu că te gândeşti că niciun alt vecin de-al tău nu are autorizaţie, dar asta nu înseamnă că nici tu nu trebuie să respecţi legea! Aşa că te mai întreb o dată: ai sau nu autorizaţie? Nu? Nici nu mă aşteptam să ai!
Acum la final te mai întreb de ce crezi tu că noi, pietonii, suntem foarte încântaţi că ne curge apa în cap? Aaa, nu crezi asta? Păi atunci de ce stă atârnată ţeava aia de la aerul tău condiţionat şi varsă toată apa pe stradă? Cum? Nu ai avut unde să o direcţionezi? Şi de ce suntem noi vinovaţi că tu nu ai găsit un loc în care să-ţi arunci apa? Da, ştiu ca nu suntem noi vinovaţi, dar tot nouă ne picură apa în cap pe stradă! Şi de ce? Că să îţi fie ţie bine în apartament! Dar înainte să montezi aparatul te-ai gândit şi la ceilalţi? Nu, eram sigur că nu! Ţie să îţi fie bine! Pentru ceilalţi “Lasă că merge şi aşa!”
Chiar injuram acest aspect al verii acu cateva saptamani mergand pe Stefan cel Mare. Si era mai enervant cand nu imi pica direct i ncap, ci imi nimerea pe ochelari, strpindu-ma in ochi si facundu-ma sa sterg (iar!) ochelarii. Pana la urma am renuntat la a merge la umbra si mergeam pe marginea strazii. Screw it, am ochlelari cu lentile heliomate…