E vopsit intr-o culoare foarte atragatoare. De cele mai mult ori crem sau oranj. Atrage privirea tuturor. E frumos. E un soi de dragoste la prima vedere. Il vrei. Nu conteaza cum. Vrei si tu sa stai in el, sa simti ca ai orasul la picioare. Iti place asteptarea senzatiei pe care o vei simti cand vei deschide prima oara usa de la apartamentul tau nou!
Oricum pana sa ajungi sa devii proprietar e mult de lucru. Cam vreo 30 de ani de munca continua! Vi se pare mult? Mie mi se pare enorm! Este oare corect sa muncesti o viata intreaga si la sfarsit sa ramai cu un apartament de maxim 150 m2? Personal mi se pare inechitabil. Fata de cine? Fata de noi toti care vrem doar sa avem un acoperis deasupra capului!
Cum se ajunge la situatia aceasta? Simplu: locurile libere pentru constructie de blocuri sunt putine in Bucuresti. Si cele care sunt disponibile sunt folosite pentru constructia de cladiri de birouri. Asa ca este o cerere foarte mare de spatiu si o oferta foarte mica. In aceasta situatie, orice dezvoltator este nevoit sa ajusteze in plus pretul final al apartamentului. Din pacate insa acest nu este singurul motiv care determina preturile exorbitante ale apartamentelor noi.
O alta componenta de crestere a pretului este reprezentata de schema numita „metru patrat construit”. Asta inseamna ca atunci cand vezi un afis mare care spune doar 1.099 Euro/m2 nu se refera doar la m2 din apartamentul tau, adica la „metrii patrati utili”. Mai trebuie sa platesti si m2 din casa scarii, din subsol, de pe terasa, sau din boxa de la parter! De ce? Pentru ca sunt in folosinta comuna, deci ce e a tuturor este si al tau, dar intr-o anumita cota! Se ajunge la situatia in care sunt perceputi bani in plus si pe cota parte din camera portarului de la intrare! Ca sa nu mai vorbim de garaj care variaza de la cateva sute de Euro, pentru un loc de parcare pentru masina in soare, pana la 15.000 de Euro pentru un garaj subteran incalzit! Nu ai masina? Nu conteaza! Tot trebuie sa platesti locul pentru ea!
Nu in ultimul rand este lacomia dezvoltatorului. Care are si profit de 100% uneori, poate si mai mare. Care mai este afacerea care iti returneaza dublu fata de cat ai investit in timp de 2, 3 ani? Urmeaza apoi „ajustarea” agentului unic de vanzari. E lesne de inteles ca daca platesti mai mult pe apartament, atunci si agentul imobiliar primeste mai multi bani din comision. Deci e in interesul lui sa faca asta! Nu in ultimul rand apare si influenta singurei banci acreditate sa faca imprumuturi pentru achizitionarea acelui apartament. Care banca are o schema speciala de creditare pentru asamblul X. Vrei sa cumperi? Iei credit de la ei. Vrei de la alta banca? Nu se poate pentru ca este imposibil pentru o alta banca – alta decat cea acreditata – sa puna ipoteca pe ceva care inca nu a fost construit!
Oriunde vezi o reclama sau vreun articol cumparat in vreun cotidian central gasesti sintagma „noi construim apartamente pentru clasa medie”. Nu zau? Si care e clasa aia medie in Romania? Acea masa de oameni care muncesc contra unui salariu egal cu salariu mediu pe economie? Stiu dezvoltatorii cat e salariu net mediu pe economie? Mai mic de 1000 RON (date INSS)! Deci mai putin de 300 Euro. In conditiile acestea cine sunt cei care isi permit sa cumpere „apartamentele pentru clasa medie”??? Sigur cei care au peste 1.000 de Euro salariu lunar. Insa acestia nu sunt in clasa medie. Ei deja se califica pentru clasa mediu spre inalt!
Ceea ce mi se pare cel mai sadic lucru este faptul ca apartamentul tau mult visat poate fi preluat oricand de catre banca pana platesti toate ratele. Deci, este posibil ca dupa 25 de ani de platit rate, sa ai o problema si sa ramai si fara casa. Corect? Da, in sistemul capitalist. In definitiv cine are bani traieste bine, cine nu, nu. Dar e moral? Nu stiu sa raspund la intrebarea asta!
In final va prezint o situatie reala. Pe drumul meu spre serviciu este un anunt mare referitor la un asamblu de locuinte. Mesajul este ceva in genul „Mai cautam doar 5 vecini!”. Anuntul acela este acolo de mai mult de un an! Se contureaza doua situatii: ori nimeni nu a vrut sa cumpere apartament acolo pentru ca e ceva in neregula si nu au gasit 5 vecini vreme de un an, ori nu e adevarat ca mai aveau nevoie doar de 5 vecini. Oricum ar fi, eu nu mi-as cumpara apartament de la cineva care nu prezinta datele corect!
Articole din categoria Economie:
- 26-03-2007 - Moartea unui aeroport: Aeroportul Baneasa
- 05-03-2007 - Cutremurul si piata imobiliara
- 09-09-2006 - Logan, masina de 5.000 de Euro costa 10.000 de Euro