Declaraţia doamnei ministru Udrea conform căreia statul va scoate la vânzare către chiriaşi locuinţele construite prin programul ANL m-a dezamăgit complet. Ştiu că statul român nu are niciun fel de consideraţie pentru mare parte dintre contribuabilii care susţin însăşi existenţa sa, dar nu mă aşteptăm să fiu discriminat în acest fel.

În trecut eram mult mai revoltat de deciziile aberante pe care le luau guvernanţii, dar în ultimul timp intrasem într-o stare în care credeam că nimic nu mă mai şochează. Mulţumită doamnei Udrea acum pot fi revoltat. Da, revoltat pentru că statul, pe care dumneai îl reprezintă în calitate de ministru, mă discriminează în mod evident. De ce? Pentru că statul vinde locuinţele ANL, dar către actualii chiriaşi! Adică e egalitate de şanse, dar numai pentru unii! Că deh, suntem în România şi aplicăm modelul românesc!

Conform declaraţiilor doamnei ministru, cei care stau acum cu chirie în blocurile ANL vor avea drept de a-şi cumpăra actualele locuinţe. În cazul în care aceştia nu vor dori sau nu îşi vor permite să cumpere probabil statul va vinde altcuiva. Îmi este dificil să îmi imaginez situaţia în care actualii chiriaşi vor rata o asemenea oportunitate din moment ce preţurile de vânzare ale locuinţelor sunt cu mult sub media pieţei, în unele cazuri – cum ar fi Bucureşti sau oraşele mari – ajungând până la un sfert din valoarea de tranzacţionare de pe piaţa liberă.

Aşadar chiriaşii au voie să îşi cumpere locuinţele după ce au stat în chirie numai un an. Ceilalţi cetăţeni trebuie să aştepte să renunţe unii dintre chiriaşi dacă doresc să îşi achiziţioneze şi ei o locuinţă ANL. Nu ştiu ce părere au actualii guvernanţi, dar eu cred că acesta este exemplul clasic de discriminare.

De ce? Pentru că şi eu sunt tânăr, şi eu sunt la început de carieră şi cred că merit sa am şi eu aceleaşi şanse cu locatarii de la ANL. De aceea eu consider că este corect pentru toată lumea ca locuinţele ANL să fie scoase la vânzare prin licitaţie publică. În definitiv aceste locuinţe au fost construite din bani publici şi statul doreşte să le înstrăineze, deci ar fi normal să se organizeze o licitaţie publică pentru ele. Mai mult decât atât, este posibil ca de la momenul repartiţiei până la cel al vânzării situaţia economică a locatarilor să se fi îmbunătăţit semnificativ. În câţiva ani se pot întâmpla şi schimba multe. Atunci de ce să avantajăm anumiţi cetăţeni bazându-ne pe o prezumţie care este posibil să nu mai fie adevărată?

Consider că este mult mai bine pentru stat din punct de vedere financiar să vândă la licitaţie pentru că astfel se crează premisa unui câştig potenţial mai mare. Şi doamna Udrea a declarat că vinde pentru a face rost de bani pentru a demara alte construcţii. Deci ar fi în interesul dumneai să vîndă cât mai scump pentru a avea cât mai multe fonduri pentru noile construcţii!

Ceea ce se face că nu înţelege guvernul Boc este faptul că locuinţele ANL au fost construite ca parte a unui program social amplu care prevedea ajutarea tinerilor la început de carieră. La momentul demarării construcţiilor se vehicula faptul că vor primi o repartiţie doar tinerii şi cazurile sociale (copii proveniţi din centrele de plasament, persoane evacuate din casele naţionalizate etc), iar aceştia  vor avea dreptul la chirie doar cinci ani, de regulă, urmând să fie reînnoit contratul anual pentru fiecare solicitant în parte. Guvernul de atunci a considerat că în timp de cinci ani chiriaşii îşi pot construi o carieră de succes – în cazul tinerilor – sau îşi continuă carieră – în cazul celorlalţi – şi pot strânge bani pentru a se muta într-un alt loc. Evident că apartamentul liber lăsat de aceştia urma să fie oferit spre închiriere altor tineri care s-ar fi încadrat în aceleaşi condiţii. Nu ştiu şi nici nu vreau să speculez pe această temă, dar presa a relatat de mai multe ori faptul că locuinţele ANL nu au fost repartizate tot timpul celor care ar fi avut nevoie reală de casă, existând suspiciuni referitoare la respectarea condiţiilor de eligibilitate.

Problema actualilor chiriaşi este că termenul de închiriere a ajuns sau se apropie de sfârşit, iar reînnoirea contractului anual aduce după sine o incertitudine reală. Drept urmare eu cred că unii dintre chiriaşi au făcut presiuni la nivelul administraţiei locale sau la nivelul Guvernului pentru a-l convinge pe acesta din urmă că este mai bine să le fie vândute lor locuinţele decât să fie evacuaţi şi locuinţele repartizate altor posibili beneficiari.

Ciudat este faptul că Guvernul a făcut exact aşa cum i-a fost sugerat trecând repede la vânzarea către actualii chiriaşi a locuinţelor. Direct, fără licitaţie. Se fie oare guvernul actual influenţabil de către grupurile de interese pe care domnul Boc le înfiera în campania electorală sau pur şi simplu membrii Partidului Democrat (şi Liberal pe deasupra!) au hotărât să adopte o măsură eminamente Socialistă, dovedindu-ne nouă, electoratului, că legătura acestui partid cu Internaţionala Socialistă nu este atât de îndepărtată precum doresc membrii PD-L să o prezinte?…

4 comentarii la „Discriminare”
  1. Eu cred ca ai inteles gresit si nu ai de ce sa fii revoltat. Proiectul celor 100.000 de case ANL presupune construirea acelor case in urma cererilor tinerilor care s-au adresat administratiilor publice locale. Mai multe despre proiect poti gasi aici:

  2. Ai uitat sa mentionezi de vilele construite de ANL pentru tinerii nevoiasi 🙂
    Anyway, pentru a beneficia de aceste locuinte trebuia sa te inscri cu mult timp in urma pe liste si foarte probabil acum ai fi fost chirias cu drept de cumparare. Am prieteni care locuiec in aceste apartamente si care si-au depus dosarul la primaria cand s-a aprobat constructia blocurilor iar pamantul era inca in litigiu. Acum locuiesc acolo si evident ca nu vor rata ocazia de a cumpara apartamentul la pretul anuntat de dna Udrea.
    Tot de la acesti prieteni stiu ca in tot complexul sunt maxim 10-15 % din apartamente cu locatari care stau acolo, au contractat fara nici o relatie acele apartamente si nu si-ar putea cumpara un aparament la preturile pietei de acum. In rest sunt toti membrii PSD (repartizarile s-au facut pe vremea “dominiei” PSD) cu masini care valoreaza cam de 10 ori cat apartamentele ANL si care nici macar nu vin prea des pe acolo ca sa nu fie vazuti/fotografiati de ziaristi.

  3. @Antonia:

    Eu nu m-am referit la proiectul celor 100.000 de case pe care doamna Udrea îl tot promovează. Articolul este despre vânzarea locuinţelor ANL existente către actualii chiriaşi şi nu are nicio legătură cu ideile mai mult sau mai puţin realizabile ale doamnei ministru.

    Dacă doamna Udrea doreşte să construiască 100.000 de locuinţe atunci sigur va avea nevoie de capital pentru acest lucru. Cu certitutidine vor fi folosiţi pentru acest proiect şi banii obţinuţi din vânzarea actualelor locuinţe ANL, deci ar fi bine ca suma finală să fie cât mai mare. Oare se vor strânge atât de mulţi bani dacă preţurile sunt fixe şi se află sub media pieţei? Din acest punct de vedere nu ar fi mai bine să se vândă locuinţele celui care oferă mai mult în cadrul unei licitaţii publice, respectându-se un preţ minim de începere?

  4. Parerea mea e ca sunt niste hotii pe fata .Numai cu spaga se ajunge sa iti iei casa prin ANL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *