Zilele acestea, în care mulți români încă mai sunt în concediu, sunt mai puțin potrivite pentru dezbateri politice și economice. Oamenii sunt cu gândul încă la vacanță, iar cei care din diverse motive nu pot avea vacanță, se gândesc mai degrabă la diverse metode de a se se relaxa. Prin urmare nu se întrevăd proteste masive împotriva faptului că de la 15 septembrie și apoi de la 1 octombrie se va mari acciza de două ori la combustibil, mărire care va genera scumpiri în lanț, în special la alimente. Așadar să reținem că nu mai scad taxe, ci se măresc! Și chiar în două tranșe…
Cum actualul guvern nu poate fi făcut responsabil pentru precaritatea bugetului disponibil, din moment ce acesta respectă întocmai programul de guvernare, este necesar să identificăm care sunt motivele reale pentru care guvernul Tudose este nevoit să modifice prin ordonanță de urgență Codul Fiscal cu aplicabilitate aproape imediată, deși modificările fiscale ar trebui să fie efectuate cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea lor în vigoare.
Motivul nr.1: Supraacciza, “taxa pe stâlp” și scăderea cotei de TVA
Începând cu 1 ianuarie 2017 au fost eliminate două taxe introduse de guvernul Ponta: supraacciza de 0,07 Euro din prețul de vânzare a carburanților și infama taxa pe construcții speciale, denumită popular “taxa pe stâlp”. Deși supraaciza nu și-a atins scopul initial – și anume investirea banilor colectați în infrastructură, în special cea rutieră – și a generat efecte nedorite în economie prin scăderea consumului de carburanți, banii colectați au fost de ajutor la încadrarea în marja stabilită pentru deficitul bugetar, fiind folosiți probabil și pentru plata pensiilor și a salariilor.
Numai că în 2015 toate partidele parlamentare au dezbătut un nou Cod Fiscal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Acesta prevedea că supraacciza și “taxa pe stâlp” vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2017. Și tot de la 1 ianuarie 2017 se impunea și scăderea cotei de TVA de la 20% la 19%. Subliniez faptul că aceste modificări au fost acceptate de toate partidele din Parlament și votate favorabil.
Ajungem în decembrie 2016, la doar câteva săptămâni de intrarea lor în vigoare, în momentul în care partidul care a câștigat alegerile din 2016 (PSD) se pregătea să preia puterea de la Cabinetul anterior. Programul de guvernare este unul generos și conține creșteri de salarii și de pensii, gratuități, scăderi de impozite pentru anumite categorii sociale – în fapt cheltuieli în plus. În acest moment domnul Liviu Dragnea (președinte PSD) îi solicită domnului Dacian Cioloș (Prim-ministru în funcție la acea dată) să emită o ordonanță de urgență pentru a proroga aplicarea prevederilor din Codul Fiscal. Se întrevedea încă de atunci că nu vor fi bani de ajuns la buget și că anumite scăderi de taxe nu sunt sustenabile, dar euforia câștigării alegerilor era ca un magnet pentru toți cei care credeau că se pot efectua creșteri de salarii concomitent cu scăderea taxelor.
Domnul Dacian Cioloș refuză.
După șapte luni și jumătate guvernul în funcție este nevoit să reintroducă supraacciza la carburant pentru a face față cheltuielilor bugetare. Euforia a dispărut, iar visteria pare că se golește pe zi ce trece. Și mai e mult până în decembrie, atunci când se calculează deficitul bugetar care trebuie să se încadreze în limita maximă de 2,99% din PIB – așa cum a fost prezentat în campania electorală de anul trecut.