Motivul nr.2: Indemnizația pentru mame

Indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (cunoscută drept indemnizația pentru mame) are o istorie lungă și foarte zbuciumată. A fost mărită, micșorată și plafonată de mai multe ori, în funcție de constrângerile bugetare și de politicile legate de natalitate pe care le-a avut fiecare guvern. Au existat momente când aceasta era plătită doar pentru primele 12 luni de la nașterea copilului, apoi a fost modificată perioadă la 24 de luni, a fost plafonată suma pentru cel de-al doilea an sau aveai de ales dintre plata unei sume mai mari și puteai fi în concediu de creștere și îngrijire copil doar un an sau acceptai o sumă mai mică care era plătită pentru doi ani.

Nu mai puțin de 9 (nouă) acte normative au modificat OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Având în vedere că acest act normativ a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 ajungem la concluzia că în cei 6 ani și jumătate de existență a fost modificat, în medie, cam o dată la 9 luni! Din moment ce diverse metode de calcul și algoritmi au afectat această indemnizație, modificând câteodată și perioada de timp pentru care se acordă, viitorii părinți s-au lovit tot timpul de impredictibilitatea acordării acesteia! Mai mult decât atât, în special din cauza modificărilor legislative haotice, au existat o sumedenie de cazuri în care de la momentul confirmării sarcinii și până la momentul plății efective a indemnizației modul de calcul și de plată a acesteia să fie modificat radical, nu intotdeuna în beneficiul părinților!

Suntem din nou în anul 2016, an electoral cu mare miză – alegerile parlamentare. Într-un asemenea context politic favorabil este bine să adopți o lege care să reglementeze viitorul țării într-un mod optimist. Și ce poate fi mai optimist decât nașterea și creșterea copiilor? Prin urmare Parlamentul adoptă o lege care modifică din nou modul de calcul al indemnizațiilor pentru creșterea copiilor, eliminând plafoanele stabilite anterior. Se stabilește și o cotă – 85% din veniturile impozabile avute în 12 luni consecutive înainte de naștere. Fără limita maximă, indiferent de suma ce urmează a fi plătită viitorilor beneficiari.

Domnul ministru al muncii Dragoș Pîslaru și domnul Prim-ministru Dacian Cioloş atrag atenția asupra faptului ca fondurile disponibile pentru plata indemnizațiilor pentru creșterea copiilor se consumă rapid după intrarea în vigoare a legii și că există situații în care au fost înregistrate venituri extraordinare în perioada de calcul, iar indemnizația depășește în unele cazuri cu mult salariul avut în perioada anterioară nașterii.

Ca urmare a acestor atenționări, domnul Liviu Dragnea (președinte PSD) are o reacție total dezaprobatoare în care insinuează că guvernul Cioloş s-ar pregăti să diminueze indemnizația pentru creșterea copiilor, declarând următoarele:

Dintre toate problemele care sunt de rezolvat în România, actualul guvern a ales să evidențieze că indemnizațiile pentru creșterea copiilor sunt cam mari?!!!! Să fie oare o greseală a acestui guvern neserios? Sau este chiar parte din programul lor de guvernare să le scadă? Indiferent care variantă este, vă asigur că, din decembrie, PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă. Le-am crescut după ce Băsescu le-a tăiat în 2012 și o vom face din nou!

Domnul Dacian Cioloş nu diminueza cuantumul acestor indemnizații.

După aproximativ nouă luni guvernul în funcție este nevoit să reintroducă limita maximă a indemnizațiilor pentru a face față cheltuielilor din ce în ce mai mari cu plată acestora. Alegerile au trecut, iar sumele necesare pentru plata indemnizațiilor se măresc pe zi ce trece. Probabil afirmația domnului Dragnea conform căreia „PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă” nu se referea la valoarea lor nelimitată, ci la valoarea care permite plata tuturor indemnizațiilor, păstrând constrângerile bugetare existente și încadrarea în deficitul maxim de 2,99% din PIB – așa cum a fost prezentat în campania electorală de anul trecut.

P.S.: Doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a participat la dezbaterile din Senat care au avut ca temă aprobarea ordonanței de urgență prin care s-a plafonat suma primită drept indemnizație pentru creșterea copilului. În cadrul dezbaterilor doamna ministru a declarat următoarele:

Ajunsesem să plătim statul român indemnizaţii de 35.000 de euro lunar şi asta pentru că, aşa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese şi ilegalităţi

În concluzie legea adoptată de colegii de partid ai doamnei ministru în vara anului trecut permitea apariția „exceselor” și a „ilegalităților”, deci era o lege prost întocmită. Iar când membrii „guvernului neserios” Cioloş au atras atenția asupra acestui fapt au fost apostrofați în mod public. Între timp și doamna ministru Vasilescu a realizat că legea permitea înregistrarea unor venituri extraordinare în perioada de calcul, ceea ce conducea la stabilirea unei indemnizații mult mai mari decât salariul avut în perioada de referință. Prin urmare a contrasemnat ordonanța de urgență prin care s-a impus o limită pentru indemnizație. Iar când a fost întrebată care este fundamentul pe care s-a bazat a această decizie, doamna ministru a răspuns sec: „Puteam să […]nu mai dăm deloc”.


Articole care au aceeasi tema:


Articole din categoria Economie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *