Haos mare ieri în Gara de Nord din Bucureşti! La ora 7 se anunţă că a fost declanşată greva “spontană” a angajaţilor CFR şi niciun tren nu a mai pornit în cursă! Culmea este că şi în alte localităţi din ţară tot la aceeaşi oră a demarat greva. Şi la fel de “spontan” ca în Bucureşti! Acesta este un exemplu perfect de mobilizare! În câteva minute aproape în toate regionalele CFR din ţară s-a aflat că la Bucureşti este grevă “spontană” şi angajaţii s-au hotărât subit să facă şi ei grevă. Ce, numai cei de la Bucureşti să facă?

Deci trebuie să fie clar pentru toată lumea că această grevă a fost una “spontană”, o “oprire voluntară a lucrului”, neanunţată şi care a survenit pe baza nemulţumirilor salariaţilor privind drepturile lor baneşti! Liderii de sindicat din CFR vor să ne facă să credem că, la un moment dat, un salariat (oricare ar fi acesta, puţin contează din ce regională sau în ce serviciu este încadrat!) a venit la serviciu, şi-a adus aminte că salariul său e prea mic, le-a spus celorlalţi angajaţi că ar trebui să se facă o grevă şi atunci toţi salariaţii au ajuns la un consens şi au declarat că nu mai munceşte nimeni până nu se negociază contractul colectiv de muncă! Ce mai, exemplul clasic de geva “spontană”!

De cealaltă parte, domnul ministru Ludovic Orban are dreptate atunci când contestă legalitatea grevei “spontane”, considerând că orice nemulţumire spontană nu se poate manifesta la aceeeaşi oră în mai multe localităţi îndepărtate ale României decât dacă a fost ceva planificat anterior! Iar dacă a fost planificat, nu mai poate fi spontan! Drept urmare cei care au organizat greva “spontană” trebuie să plătească pentru pagubele inregistrate! Iar cei care au participat la acţiunea de “oprire voluntară a lucrului” să fie sancţionaţi prin nepontarea orelor în care nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu!

Eu cred că domnul ministru are perfectă dreptate! Greva “spontană” de vineri a fost un exemplu clar de lipsă de respect a angajaţilor CFR faţă de călători! Nimeni nu s-a gândit la urmările pe care această “acţiune neplanificată” le va avea asupra traficului feroviar! Mai mult, a fost aleasă ziua de vineri, ultima zi a săptămânii şi ultima zi a semestrului şcolar, zi în care mulţi copii pleacă la bunici în alte localităţi sau în tabere şcolare! S-a gândit oare cineva că poate aceşti copii au stat trei ore în vagoanele îngheţate fără să poată face nimic? Nu, sigur nu! Că, deh, a fost un eveniment “neprevăzut” acela în care salariaţii nu au mai vrut să lucreze şi nu putea fi anunţat din timp!

În cazul de faţă părerea mea este că domnul ministru va proceda corect dacă le va desface contractele de muncă la 1, 2, 3, 10 sau oricaţi angajaţi va fi nevoie ca să se dea un exemplu! Aşa ceva nu se poate face într-un stat în care legile încă mai guvernează! Se poate că aşa ceva să aibă succes într-o ţară dominată de haos, în care fiecare face ce vrea, şi nu într-o ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi care are pretenţii de stabilitate economică şi socială! Sunt de părere că trebuie identificaţi cei care au organizat acest protest şi recuperate daunele de la ei!

Sunt curios ce părere au domnii lideri de sindicat de la CFR despre conceptul de “oprire voluntară a lucrului”? Cum definesc domniiile lor această formă de protest referindu-se la domenii ale economiei care sunt esenţiale pentru bunul mers al naţiunii în asamblu. Să facem un exerciţiu de imaginaţie în care presupunem că mama sau soţia unui lider de sindicat are un accident şi ajunge de urgenţă la spital. Acolo stupoare: nimeni nu îi acordă nicio îngrijire medicală pentru că tot personalul medical se află în “oprire voluntară a lucrului” datorită nemulţumirilor salariale! Sau alt exemplu în care locuinţa unui alt lider de sindicat ia foc tot în urmă unui accident, iar pompierii nu răspund la apel pentru că sunt în “greva spontană” datorită faptului că nu au primit costume de protecţie adecvate! Ce părere vor mai avea cei doi domni lideri de sindicat dacă aşa ceva se va întâmplă?

Mă întreb oare dacă domnul lider de sindicat de la Bucureşti – loc în care s-a declanşat greva – ar fi avut un copil şcolar plecat cu trenul şi ar fi ştiut că prin declanşarea protestului copilul său ar fi stat şi îngheţat câteva ore printr-o haltă de lângă Braşov, ar mai fi fost declanşat conflictul de muncă vineri la ora 7? Probabil că nu! Atunci de ce nu am fost toţi ceilalţi călători trataţi cu respect? Nu merităm şi noi să aflăm din timp că se declanşează greva? Da, dar dacă ar fi fost anunţată din timp nu ar mai fi fost “spontană”! Iar călătorii s-ar fi reorientat către alte mijloace de deplasare, aşa că impactul ar fi fost aproape nul! Aşa că a fost mai bine că toţi angajaţii CFR – lucrători plătiţi din banii noştri, atât prin subvenţii cât şi prin costul biletelor! – să îşi bată joc de noi toţi! Şi te mai întrebi de ce călătorii încep să evite deplasarea cu trenul. Oare de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *