Nici nu stiti cat de mult ma bucur ca am terminat liceul in 2001! Pentru ca daca ar fi trebuit sa dau examenul in 2007, probabil as fi innebunit. Nu de stres, nu de materia multa care trebuie invatata, nu de incapatanarea profesorului de fizica care te pune sa inveti formule peste formule din fizica nucleara cand stie clar ca tu vei da examen la limbi straine si nici macar de faptul ca esti neinteles de director si de diriginte cand stai si tu luni acasa dupa ce ai petrecut un week-end intreg la majoratul unui coleg.
Ce m-ar fi enervat cel mai tare este faptul ca actuala conducere a ministerului a hotarat sa arunce la cos toata munca depusa de catre elevi in ultimii patru ani. Manifestand o atitudine mai comunista decat cea care era prezenta inainte de ’89, domnul ministru Hardau s-a gandit sa-i ajute pe toti chiulangii, profitorii si plagiatorii de referate de pe net sa treaca si ei bacul. Ca doar oricum nu se uita nimeni la diploma ta de bacalaureat cand vrei sa te angajezi! Aici cred ca e singurul loc in care domnul ministru are dreptate: inflatia de facultati particulare acreditate sau mai putin acreditate a facut sa fie o oferta nemaiintalnita de absolventi de studii superioare. Acum poti fi orice:economist, jurist, filolog, pana si medic sau actor daca „cotizezi” bine si stii ce trebuie sa faci ca sa treci cu bine prin facultate.
In nemarginita sa marinimie, domnul ministru si echipa sa de specialisti (hmm… imi aduce aminte de „cei 50.000 de specialisti” de pe vremea CDR-ului!) au ajuns la concluzia ca e mai bine pentru elevi sa cunoasca subiectele la examenul de bacalaureat inainte de ziua examenului propriu-zis. Cum asta? Simplu: le-au afisat pe net. Si nu numai atat! Le-au afisat si rezolvarile la cele de la profile reale! Adica cum, sa nu poata consulta bietul elev subiectele pe care le va primi? Pai nu e mai bine pentru el asa? Ce sa se mai streseze saracul absolvent de liceu rezolvand munti de culegeri de matematica si/sau fizica? Chiar nu ne gandim si la intelectul tanarului in formare? Ce atata stres, ce atati neuroni distrusi incercand sa gaseasca rezolvarea! Nu-i trebuie si lui o pauza mica? Trebuie sa aiba si el timp de un Counter in retea si de un flirt mic pe Hi5! Oricum nu ramane cu nimic din atatea materii invatate! Oricum viata il va indruma pe alte cai in care nu intotdeauna cunostintele de cultura generala ii vor fi folositoare!
Avand in vedere acestea, putem concluziona foarte usor faptul ca tot ceea ce iti trebuie ca sa treci examenul de bacalaureat este sa ai o memorie excelenta si/sau metode de copiere infailibile! Nu mai exista nicio diferentiere intre elevii care chiar au invatat si toti puturosii care au trecut prin liceu ca gasca prin apa! Acum toti sunt egali! Tot ceea ce trebuie sa faci este sa memorezi rezolvarile exercitiilor de la mate si gata, ai trecut examenul! Ce conteaza ca tu nu stii sa rezolvi o problema asemanatoare? Ce conteaza faptul ca tu vorbesti in rezolvarea ta despre derivate de ordin n, dar tu nu stii nici macar sa derivezi prima oara! Amanunte nesemnificative!
In felul acesta s-a dat o lovitura puternica concurentei reale intre elevi. Acum toti sunt egali si toti au aceleasi sanse sa rezolve subiectele. Sunt de acord, dar ce se intampla cu cei care au muncit in ultimii ani – mai ales in clasa a XII-a – au facut pregatire si acum sunt pusi in situatia ingrata in care realizeaza ca toata munca lor a fost in zadar… Unde este emotia examenului? Unde este necunoscutul de dinaintea impartirii subiectelor? Ce s-a intamplat cu zambetul pe care il ai de fiecare data cand presedintele de comisie vine in sala si ii inmaneaza profesorului supraveghetor plicul cu subiectele, adresandu-se elevilor „Sunt subiecte usoare! Uitati-va si voi, le tin in 2 degete!”? Au disparut ca prin minune! Anul acesta nu va mai fi nicio emotie. Toti vor trece cu brio. Iar cand vor iesi de la examen, parintii nu ii vor mai intreba ce anume le-a dat, ci ii vor chestiona despre numarul subiectului avut pentru ca toata pregatirea se va rezuma la invatarea pe de rost a unor rezolvari si transcrierea lor pe foaia de examen!
Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca anul acesta gradul de fraudare a examenului va fi si mai mare ca anul trecut! Asta nu inseamna ca anul trecut a fost mic! Dimpotriva! Dar anul acesta profesorii s-au gandit sa ii ajute si mai mult pe „bietii elevi” care copiaza. Sa nu mai fie si ei napastuiti asa de tare! Daca cumva nu se lamuresc ei de unde anume sa copieze? Asa ca le-au afisat subiectele de bacaulaureat si le-au afisat si rezolvarile! Pai daca tot copiaza la bac, de ce nu macar sa copieze rezolvarea corecta?
Parerea mea este ca nu aceasta este abordarea corecta. Elevii sunt diferiti intre ei si fiecare are alte aptitudini. Din acest motiv notele primite trebuie sa se incadreze in asa numit „clopot al lui Gauss”: putini care nu promoveaza, putini care iau nota maxima, iar restul – cei mai multi dintre ei – intre 5.50 si 9.50. Asa e normal sa fie si asa a fost tot timpul! De ce sa stricam ordinea fireasca a lucrurilor? De ce un tanar care are memoria mai buna sa primeasca nota mai mare decat un tanar care are memorie mai slaba, dar are mult mai multa intuitie? Unde se mai masoara acumularea cunostintelor din cei patru ani de liceu? In capacitatea de memorare? In aptitudinea de a reproduce pe o coala de hartie A4 acele lucruri memorate fotografic? De ce sa le dam o palma morala elevilor care au invatat toti anii de liceu si stiu cum anume se rezolva acele subiecte, chiar daca sunt la prima intalnire cu ele in sala de examen? In definitiv ei au sacrificat din timpul lor pentru a reusi sa invete metodele de calcularea a limitelor, metodele de substitutie de la integrale, formulele trigonometrice si altele cate si mai cate! Unde este corectitudinea evaluarii daca si colegii lor care au petrecut tot liceul numai prin cluburi pot rezolva subiectele la fel de usor pentru ca rezolvarea se afla on-line pe site-ul ministerului?
Dupa ce se va termina tot bacalaureatul de anul acesta, acelasi domn ministru se va intreba de ce pleaca tinerii olimpici din tara. Da chiar domnule ministru, de ce pleaca? Nu cumva fiindca sunt oripilati de faptul ca in aceasta tara valorile nu sunt recunoscute la adevaratul lor potential? Nu cumva pentru ca sunt obligati sa dea examenul maturitatii alaturi de colegii lor dupa niste subiecte pe care ei oricum le-ar fi rezolvat, dar vor fi notati la fel ca si cei mai slabi elevi din clasa? Oare nu acesta este motivul pentru care o mare parte, daca nu cumva toti!, din membrii echipei de olimpici de la Colegiul National „Tudor Vianu” va pleca peste hotare sa-si definitiveze studiile?
Articole din categoria Enervant:
- 24-01-2007 - RATB-ul loveste din nou!
- 27-12-2006 - Eu nu vreau sa fiu "schegiulat"!
- 15-10-2006 - Reflectii rutiere