“De ce ţi-e frică, păsărică?” stătea scris la începutul săptămânii trecute pe prima pagină a unui site ce îl ironiza pe actualul Preşedinte al României, Traian Băsescu, candidat pentru un al doilea mandat în această funcţie. Între timp site-ul a fost dezafectat şi acum accesul către acest site nu este blocat, ci se face redirectarea automată la site-ul oficial al domnului Băsescu.

Site-ul scotea în evidenţă anumite derapaje personale ale domnului Traian Băsescu, dar tonul folosit era mai degrabă unul umoristic, spre deosebire de alte site-uri construite special că să incrimineze cât mai mult un candidat şi care prezintă tot ce se găseşte mai rău pe internet despre respectiva persoană (ex: nufigeona.ro)

Văzând acestea m-am hotărât să scriu un articol pentru a-mi exprima dezaprobarea faţă de campania electorală total neelegantă şi lipsită de orice urmă de etică ce se desfăşoară pe internet. Am uneori impresia că toate frustrările candidaţilor se revarsă pe internet pentru că în mediul on-line nu există nicio autoritate gen Consiliul Naţional al Audiovizualului care să cenzureze campania murdară făcută de către unii dintre candidaţi.

Revin la site-ul despre care am amintit la începutul articolului pentru a atrage atenţia că această “clonare” reprezintă una dintre metodele total necivilizate prin care candidaţii se sabotează reciproc.  Este de la sine înţeles că spiritul “fair-play” s-a manifestat puternic atunci când au fost imaginate site-uri gen nufigeoana.ro sau traianbasescu.ro. Dacă primul dintre cele două enumerate este evidenţiat mai greu în căutările Google şi cei ce navighează pe internet vor fi mai puţin atraşi să îl viziteze, despre al doilea pot spune că domeniul a fost ales minuţios şi oricând un utilizator mai puţin atent poate fi păcălit să îl acceseze.

Pe de altă parte, nu îmi pot imagina cum anume echipa de campanie a candidatului Băsescu nu a conştientizat faptul că domeniul traianbasescu.ro poate fi oricând folosit pentru a duce o campanie murdară. Asemănarea de numele de domeniu oficial este izbitoare şi cel care l-a folosit a încercat, probabil, să ironizeze campania candidatului Băsescu.

De ce probabil? Pentru că am o întrebare la care nu găsesc răspuns: de ce acum domeniul redirectează spre site-ul oficial de campanie? De ce n-a fost închis pur şi simplu?

Conform uzanţelor, pe internet, îţi poţi rezervă un domeniu (ex: bogdanignat.ro) pe care, odată rezervat, îl poţi folosi în exclusivitate pe termen nelimitat. Tu şi celor cărora le dai tu acces. Dacă cineva îl foloseşte fără acordul tău,  clonandu-ţi drepturile de acces, atunci acel cineva poate fi acuzat pentru acest lucru şi cred că această faptă e chiar de natură penală. Deci cine poate fi “stăpânul” domeniului traianbasescu.ro?

Nu am făcut investigaţii pentru a afla răspunsul la această întrebare, de aceea îmi rămâne doar să fac câteva speculaţii legate de acest subiect. În acest moment eu consider că sunt doar doar două categorii de posibili proprietari ai domeniului traianbasescu.ro: susţinătorii sau contracandidaţii Preşedintelui.

Dacă site-ul este întreţinut de către susţinătorii săi, posibil chiar membri din echipa de campanie, atunci toată tevatura a fost de fapt doar o altă metodă de a face reclama candidatului Băsescu. Desigur, reclamă negativă, dar prezentată într-un mod hilar care a amuzat privitorul şi care i-a reamintit acestuia de punctele negre ale mandatului într-o notă jovială, prietenească, menită să îl umanizeze pe candidat conform principiului “E şi el om, mai poate greşi şi el.” Mergând pe această ipoteză se desluşeşte repede misterul redirectării site-ului către pagină web oficială din moment ce e foarte facil din punct de vedere tehnic realizarea acestui lucru.

În schimb, dacă cei care au realizat acest site fac parte din susţinătorii celorlalţi candidaţi, atunci situaţia e puţin diferită. În acest caz pot spune că au fost mai puţin inspiraţi când au ales modul jovial de a-l defaimă pe Băsescu. Cred că un ton mai agresiv ar fi fost mai potrivit în această situaţie şi ar fi putut genera şi mai multe efecte. Însă rămâne întrebarea: dacă doar proprietarul unui site are dreptul să îl folosească doar el în exclusivitate, atunci cum anume se face acum redirectarea? În mod normal un site reclamat pentru conţinut nepotrivit este pur şi simplu închis, nu i se “răpeşte” domeniul! Să înţeleg că proprietarul lui de drept a fost de acord să îşi schimbe părerea de la o zi la altă şi a trecut subit de la defăimare la susţinere? Sau s-a comis un mic abuz în sensul că se face redirectarea fără acordul proprietarului de drept?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *