Daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreu!

Atacat din toate partile de catre adversarii politici si pus in situatia in care aliatii cad pe capete (vezi iminenta demisie/demitere a doamnei Macovei) presedintele Traian Basescu si-a jucat aseara o (ultima) carte. Asa cum il stim cu totii, dumnealui este un om de actiune si ii place riscul. Iar aseara si-a scos asul din maneca! Problema care se pune acum este: este un as castigator sau a fost doar ultima speranta a unui condamnat?

Va relatam in „Actorii ratati de pe scena teatrului politic” faptul ca presedintele a prezentat natiunii – sau s-a facut ca prezinta! – un biletel de la Primul-Ministru in care se presupunea ca ar fi fost rugat de acesta din urma sa intervina pe langa Parchet pentru un anumit grup de interese. Ceea ce n-a realizat Basescu atunci a fost ca lucrurile pot avea si intorsaturi neasteptate, dupa principiul „daca semeni vant, culegi furtuna!”. Asa ca, mai nou, a fost initiata procedura de destituire a sa din functie. Evident ca nimeni nu se astepta la asa ceva! Candva adversari de temut, membrii PNL si cei ai PSD au votat impreuna pentru modificarea legii referendumului, lege care in noua formula ar permite ca presedintele sa fie demis de majoritatea celor care s-au prezentat la urne, nu de majoritatea celor cu drept de vot.

Obisnuit cu situatiile de criza de pe vremea cand era comandant de nava, Basescu nu da inapoi la greu. De fapt, cam singura stare in care se simte dumnealui bine este starea de criza. Cred ca daca ar fi o rascoala populara sau o revolutie ar fi cea mai fericita zi a lui din cariere de presedinte! Dar, de data aceasta, situatia este mult mai greu de controlat. Are parte de o sustinere din ce in ce mai firava a Parlamentarilor, iar alegatorii s-au cam saturat de permanenta criza care il face atat de tonic pe „presedintele-jucator”.

Avand in vedere acestea, aseara dumnealui s-a gandit sa distruga Parlamentul cu propriile lui arme. Ce daca s-a modificat legea Referedumului? Atunci situatia e in favoarea sa! Simtindu-se incoltit de coalitia care s-a creat ad-hoc pentru demiterea sa, a incercat aseara sa rastoarne calculele anterioare. S-a prezentat in fata Parlamentului si a declarat ca vrea sa organizeze dumnealui un referendum cu privire la introducerea votului uninonimal. Nu zau? Nu era dumnealui cel care acum aproximativ jumatate de an se declara complet impotriva acestei decizii? Cel care o considera utopica si nerealista, neputand fi implementata in Romania? Ce mai, schimbare totala de opinie! Este de inteles, mai ales cand esti in situatia de a fi demis!

In spatele acestei schimbari de viziune sta un rationament mai complex. In primul rand, potrivit Constitutiei, ca sa fie organizat un referendum la cererea Presedintelui, este de ajuns sa se faca o consultare cu Parlamentul, se stabileste o data de comun acord cu Guvernul (cel care trebuie sa se ocupe efectiv de organizarea acestui referendum) si apoi se da un decret prezidential, se publica decretul in Monitorul Oficial si gata, s-a stabilit data referendumului! Simplu. In schimb, ca sa se organizeze un referendum pentru demiterea Presedintelui trebuie consultata Curtea Constitutionala, trebuie sa treaca decizia de suspendare prin Parlament si apoi, la 30 de zile se va organiza. Asa ca depinde mult mai mult de cat de repede sau incet vor fi primite raspunsurile de la celelalte institutii.

Pe domnul presedinte nu il intereseaza pe termen scurt rezultatul referendumul cu privire la votul uninominal. Si chiar daca se face acest referendum si este cerut votul uninominal, rezultatul lui nu este nici pe departe lege! Se va continua la fel ca si pana acum: legea alegerilor trebuie sa treaca prin Parlamanent si daca acolo nu se voteaza, asta e… Atunci cine va fi de vina? Tot parlamentarii care nu au inteles ca poporul doreste altceva! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca la dezbaterea privind referendumul de demitere, presedintele va beneficia din plin de argumentul ca actualul Parlament este organizat „ilegal” pe baza vechilor legi, legi care nu au fost actualizate din dorinta de putere a parlamentarilor! Asa ca n-ar fi mai bine sa se dizolve Parlamentul decat sa fie el suspendat din functie?

Care este scopul final al acestei diversiuni? Este clar pentru toata lumea ca referendumul presedintelui se va organiza inainte de referendumul pentru demiterea sa! In felul acesta, Traian Basescu are numai de castigat! In primul rand se bazeaza pe blazarea alegatorilor care vor fi chemati la urne de doua ori in acelasi an! Cati dintre acestia vor mai vota si la al doilea referendum? Asta daca se va mai organiza cel de-al doilea! In al doilea rand, o parte din alegatori sunt mai putin pregatiti in ceea ce priveste optiunile avute si modul de alegere corect. Ma refer aici la acei votanti care nu stiu nici macar in fata urnei de vot pentru ce sunt ei acolo. In aceste conditii este foarte usor sa ii influentezi pe acestia. Asa cum spuneam si in „Actorii ratati de pe scena teatrului politic„, echipa lui Traian Basescu se bazeaza mult pe strategii de marketing. Si este binecunoscuta formula „Daca nu poti convinge clientul, macar zapaceste-l!”

In cazul cel mai nefericit pentru Basescu – adica atunci cand se va organiza si cel de-al doilea referendum si va fi demis – se poate afirma ca tot el va iesi castigator. Ciudat mod de a spune, dar cine credeti voi ca va fi imbracat din nou in „impermeabilul la coruptie” si va striga in Piata Revolutiei cat mai tare posibil ca fost demis de „mafia din Parlament” pentru ca a indraznit sa ceara votul uninominal?

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole care au aceeasi tema:


Articole din categoria Politica:

eFTy

Eu sunt in general prea scarbit sa urmaresc stirile, mai ales partea despre politica.

Dar tu parca relatezi un scenariu de film. 🙂

Cand e urmatorul episod?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.