” – Domnule Iliescu, ati fost presedinte al Romaniei opt ani… – Nu, draga, eu am fost presedinte unsprezece ani!”. In sala se observa zambete pe fetele celor prezenti. Aceasta este una dintre replicile pe care le-am auzit saptamana trecuta cand am avut ocazia sa il intalnesc pe fostul presedinte al Romaniei, domnul Ion Iliescu. Personal doream sa il cunosc pe dumnealui de mai mult timp, insa am ratat ocaziile ivite anterior. Asa ca am acceptat imediat invitatia celor de la asociatia “Voluntari pentru Idei si Proiecte” imediat ce am aflat ca una dintre intalnirile din cadrul Scolii de vara “Romania Secolului XXI” va fi cu Ion Iliescu.
Voi incepe aceasta relatare afirmand ca discutia avuta a fost cu totul diferita de ceea ce imi inchipuiam eu ca va fi. Este clar de la inceput ca domnul Iliescu este o figura remarcanta a politicii romanesti, dar dumnealui face parte dintr-o generatie de politicieni care nu isi mai poate imprima amprenta asupra viitorului Romaniei. Se poate spune ca este unul dintre ultimii supravietuitori ai grupului de politicieni ai anilor ’90, grup aparut imediat dupa Revolutia din 1989.
Prima impresie pe care am avut-o a fost ca varsta si eroziunea politica si-au spus cuvantul, iar domnul Iliescu nu mai este acel magnet care atragea masele in anul 1990 (a primit 85% din voturi), in 1992 si in 2000. Desi parea ca se simte in largul lui in mijlocul unui grup eterogen de tineri (dintre care o mare parte au simpatii declarate de dreapta), domnul Iliescu nu a reusit sa convinga auditoriul prin cele spuse in cadrul intalnirii. Probabil nici nu a dorit prea mult acest lucru. Nu cred ca a venit cu gandul sa isi faca adepti din randul generatiei tinere. Deja pare ca nu mai este interesat de activitatea politica decat pentru a da sfaturi celor mai tineri.
Evident ca domnul Iliescu a fost, este si va fi un socialist. Nu cred ca poate contrazice nimeni aceasta afirmatie. De altfel si dumnealui a declarat de mai multe ori pe parcursul intalnirii faptul ca are convingeri de stanga inca din anii ’60, deci e greu de crezut faptul ca acum l-ar mai putea cineva convinge sa adopte o alta doctrina politica. Din toate cele spuse de domnia sa era clar ca dumnealui crede cu patima in ideea de stat care se implica pentru a limita saracia populatiei, care are grija prin programe sociale de sanatatea cetatenilor si care asigura o oarecare echitate sociala. Oricum, un lucru este sigur: este total impotriva economiei de tip “capitalism salbatic” inspre care se indreapta actualmente Romania.
Intalnirea a debutat cu o prezentare (destul de lunga, dupa parerea mea) a anumitor carti scrise de domnia sa. Este interesant faptul ca desi are o varsta respectabila inca se mai ocupa de mai multe subiecte actuale, total diferite intre ele precum incalzirea globala sau dezvoltarea durabila. Ma asteptam ca la varsta pe care o are, domnul Iliescu sa fie mai putin implicat in activitati consumatoare de energie sau de timp. Insa m-am inselat. Organizatorii de la VIP mi-au relatat ulterior ca au reusit foarte greu sa primeasca confirmarea intalnirii deoarece agenda domnului Iliescu este extrem de incarcata. Nici nu este de mirare, avand in vedere faptul ca domnia sa este senator al Romaniei, face parte din diverse comitete interdisciplinare care se ocupa cu studierea fenomenului de incalzire gloabala si mai are si timp sa scrie carti (asa cum declara in 18 ani de tranzitie a scris 18 carti – in medie una pe an).
Dupa ce s-a terminat aceasta prezentare de inceput (care a fost in mare parte un monolog al domnului Iliescu) s-a trecut la partea cea mai importanta a intalnirii si anume discutia despre Revolutie si despre cei 18 ani de reforma catre societatea capitalista. Este evident de la inceput faptul ca opiniile unora dintre cei prezenti in sala nu coincideau cu opiniile invitatului, deci s-a iscat o discutie foarte antrenanta. La un moment dat chiar se incinsesera spiritele deoarece se ajunsese la mineriada din ’90 si la faptul ca au fost inregistrati morti si raniti in acea perioada. Am remarcat faptul ca domnul Iliescu nu si-a pierdut cumpatul si a raspuns destul de calm la aceste intrebari. Pornind de la ideea ca este anchetat cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990 si, probabil, mai raspunsese si altadata unor intrebari asemanatoare, pot concluziona ca dumenalui stia apriori ce raspuns sa dea. Cert este un lucru si anume ca nu i-a convins pe cei prezenti ca perceptia dumnealui asupra acelor evenimente este cea corecta.
Avand in vedere faptul ca aceasta intalnire a fost construita mai degraba ca o dezbatere pot spune ca acum imaginea mea despre domnul Ion Iliescu este putin diferita de cat cea pe care o aveam anterior intalnirii. In primul rand fizicul dumnealui: credeam ca este mai inalt, dar m-am inselat. Iar in al doilea rand – de altfel si cel mai important – am ramas surprins de cunostintele pe care le detine de istorie, economie si politica. A demonstat pe parcursul celor trei ore de discutie ca are o memorie excelenta si cunoaste in detaliu evenimente care s-au intamplat chiar si acum cativa zeci de ani! Iar stilul dumnealui de a povesti face sa para ca acele lucuri s-au intamplat ieri nu in anii ’60!
Concluzionand pot spune ca intalnirea cu domnul Ion Iliescu a fost una interesanta, nu am aflat lucruri noi nici despre Revolutia din ’89 si nici despre mineriada din ’90 – probabil cei care se asteptau sa primeasca raspunsuri la aceaste doua necunoscute au fost foarte dezamagiti la final – dar am avut ocazia sa stau de vorba cu un actor important al scenei politice romanesti postdecembriste si care isi merita pe deplin locul in cartea de istorie a Romaniei.
Fotografie © eFTy 2007
Jesus… omule este vorba de Iliescu. Are totuși +100 de ani.
Adică un fel de past tense combinat cu lipsa perceptiei realitatii si un pic de alzheimer.
Iliescu era cam trecut si in anii 90. In rest, ar cam trebui sa joace un pic de ruleta ruseasca cu un automat.
Imi place ca cititorii tai se exprima foarte plastic! Fara explicatii si cam rudimentar, dar . . .
Puscarie pt Iliescu pentru mineriada. Macar o zi asa de simbol…
Super tare ai vorbit cu comunistu sef…
Pentru mine existenta lui Ion Iliescu in politica a fost si este o eroare imensa . Social democratia este o contradictie in termeni si atit . Mai departe nu are rost sa discutam . Indiferent cit va incerca domnul Iliescu sa bagatelizeze rolul pe care l-a avut in decembrie 1989 dar si in perioada mineriadelor , nu va reusi . Nu pe noi trebuie sa ne convinga de ceva anume . Trebuie sa se impace cu propria sa constiinta , daca o are si atit cit o are . Se mai poate impaca si cu alt gind , anume acela ca nimic din ceea ce s-a intimplat in viata pe care a trait-o nu s-ar fi intimplat fara voie de la Dumnezeu . Din pacate multi oameni aflati la conducerea institutiilor statului nu constientizeaza responsabilitatea pozitiei lor . Il respect ca om , in rest , … pacat .
De vorba cu Ion Iliescu – Despre viata cu Bogdan Ignat…
“nu am aflat lucruri noi nici despre Revolutia din ’89 si nici despre mineriada din ’90 – probabil cei care se asteptau sa primeasca raspunsuri la aceaste doua necunoscute au fost foarte dezamagiti la final – dar am avut ocazia sa stau de vorba cu un …
Cum poti sa te “mandresti” cu asa ceva? Ion Iliescu a fost si va ramane un *** comunist, este cordonul ombilicat care a facut conexiunea intre regimul comunist de dinainte de “89 si epoca neocomunismului in care fortat ne-a bagat Ion Iliescu impreuna cu toata sleahta lui de comunisti care au condus Romania dupa “89 !!!!