Întotdeauna am considerat că este normal ca fraţii să se ajute reciproc. Şi nu numai atât! Fraţii trebuie să împartă între ei acele resurse pe care le folosesc în comun. Conceptul de “a-i da şi celuilalt” face ca relaţia cu fratele tău să fie una mult mai plăcută. Iar ideea de “a împarţi pe jumătate: jumătate tu, jumătate eu” reprezintă esenţa convieţuirii atunci când nu eşti singur la părinţi!
Cam aceeaşi idee se poate aplica şi în relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Putem considera că suntem cu toţii fraţi într-un popor mare şi unit, poporul european. Atunci este normal să ne ajutăm unii pe alţii şi nicidecum să ne faultăm între noi! Desigur, această idee pare utopică, dar ea stă la baza constituirii Uniunii Europene încă de pe vremea când aceasta era doar Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi a Oţelului! Deci vom considera că fiind cu toţii membri suntem cu toţii fraţi, aşa că ne ajutăm între noi!
Cu toate acestea am ascultat conferinţa de presă comună a domnilor Barroso, Băsescu şi Boc de săptămâna trecută. În cadrul acestei conferinţe au fost prezentate publicului temele discutate în timpul întâlnirii oficiale dintre cei trei. Printre subiectele aduse în discuţie s-a aflat şi necesitatea interconectării între sistemele de transport de gaze al României şi cel al celorlalte state membre UE. Ideea este lăudabilă, însă stau şi mă întreb cui anume foloseşte mai mult acest lucru? Nouă, românilor, sau celorlalţi “fraţi europeni”?
Dacă analizăm cele declarate de către domnul Preşedinte Băsescu în cadrul aceeaşi conferinţe, observăm că ultimul răspuns al domniei sale prezintă România că pe o ţară aproximativ independentă energetic. Este adevărat că importăm gaze naturale din Rusia, dar, în cazul în care robinetul se închide, ne putem baza pe zăcămintele interne, pe depozitele de gaze sau pe alte surse de energie (păcură, alternativă etc). Mai mult decât atât, o posibilă victorie în diferendul privind platoul continetal cu Ucraina ne-ar mai oferi încă o zonă economică exclusivă în care sunt importante zăcăminte de gaze naturale. Deci putem trece o iarnă cu bine.
Pe de altă parte, vecinii noştri din UE (dintre care atât Ungaria cât şi Bulgaria) sunt total dependenţi de conducta de gaz. Aşa cum s-a dovedit în cadrul crizei unele dintre state nu au rezerve proprii, iar altele au rezerve care nu le ajung decât pentru o perioadă scurtă de timp. Aşa că situaţia nu este prea îmbucurătoare! Nu ar fi bine pentru aceste state să se poată baza pe gazele din sistemul unificat europeancă atunci când robinetul se închide? În definitiv de ce să îţi mai faci rezerve proprii atunci când poţi accesa cu uşurinţă rezervele altora puse la comun? Ar fi total neeconomic…
Aşa că Uniunea Europeană ne sugerează (doar pentru că în acest moment nu ne poate impune) să ne interconectăm la sistemul european de tranzit al gazului pentru a ajuta la nevoie şi alte ţări, care la rândul lor ne vor ajuta şi ele pe noi! Absolut! Sunt total convins că dacă într-o iarnă geroasă noi am rămâne fără gaze şi Rusia ar sista exporturile, atunci primele ţări care ne-ar veni nouă în ajutor vor fi Ungaria şi Bulgaria! Ba, mai mult decât atât, în semn de recunoştinţă pentru că am le-am putea ajuta şi noi, din vestul Europei (Germania, Franţa, Austria) se vor pompa către est – în special pentru România – cantităţi uriaşe de gaz din care vecinii unguri nu vor folosi nici măcar un metru cub astfel încât presiunea la intrare în ţară să fie cât de cât acceptabilă!
Deci pe de o parte Uniunea Europeană ne cere să fim politicoşi şi să îi ajutăm pe ceilalţi fraţi ai noştri aflaţi în pericol de a îngheţa de frig, iar pe de altă parte nu este de acord cu majorarea taxei auto pentru a salva cât se mai poate din industria auto autohtonă. În definitiv nu e mai bine să importam maşini second-hand decât să le vindem pe ale nostre? Analizat din alt punct de vedere acest lucru se rezumă la foamea mondială de bani şi la dorinţă “fraţilor” noştri europeni de a ne vinde maşinile lor rulate pentru a face rost de lichidităţi şi pentru a scăpa de maşinile vechi poluante.
Concluzia ne duce cu gândul la vechea zicală romanescă “Frate, frate, dar brânza e pe bani!” Probabil aceasta ar fi decizia corectă atunci când vom fi solicitaţi să îi ajutăm cu gaz pe ceilalţi membri din UE, atât timp cât aceştia ne consideră doar o piaţă de desfacere pentru maşinile lor vechi…