Pe vremea când cotidianul “Adevărul” avea o altă echipă de conducere, din care făcea parte şi Dumitru Tinu, direcţia ziarului era diferită de cea actuală, în sensul că lipseau ştirile senzaţionale neinteresante gen “ce a mai făcut un anume manelist” sau “ce cucerire nouă are un faimos fotbalist”. În acea perioadă “Adevărul” era axat în special pe ştiri sociale şi politice, cu accent uneori spre politica de stânga, dar fără a se implică activ pentru a susţine un anumit partid.
Tot în această perioadă exista şi un top săptămânal al celor petrecute în viaţa publică, centrat pe declaraţiile oamenilor politici. Mare parte dintre actualii lideri politici au fost cel puţin o data citaţi în acest top în calitatea de deputat, senator sau ministru pe care o aveau atunci. Topul avea mai multe secţiuni, dar mă voi rezumă să descriu doar pe una dintre ele: “Trofeul Pinocchio”, trofeu ce se acorda acelei declaraţii care era total neadevărată. Ba, mai mult decât atât, unele dintre acestea erau şi neplauzibile sau total ilogice, cu şanse foarte mici de a fi puse în practică, încât era evident pentru toată lumea că acestea reprezintă doar rodul imaginaţiei celui care le-a rostit.
După câţiva ani în care acest trofeu a fost dat uitării, eu îl readuc în prim-plan pentru că a început campania electorală. În aceste zile politicienii au ocazia să promită cele mai năstruşnice chestii pentru a mai câştiga un vot sau două. Iar apropierea datei alegerilor face ca ghiduşiile promise să fie din ce în ce mai puţin plauzibile, unele dintre ele devenind deadreptul ridicole. După ce domnul Geoană a avut “geniala” idee de a oferi o sumă de bani celor care se vor întoarce în ţară sau se vor stabili la ţara în România, a venit timpul că şi domnul Videanu să emită o teorie populistă, “profund fundamentată” economic!
Domnia sa, în calitate de Prim-Vicepreşedinte PD-L, este de părere că Partidul Democrat Liberal trebuie să gândească o soluţie pentru ca toţi cei care au credit ipotecare, şi nu îşi mai pot plăti ratele, să nu fie executaţi silit astfel încât să nu li se ia casele. Când se va pune în practică acest lucru? Evident după ce PD-L va câştiga alegerile! De altfel, se pare că au fost şi gândite soluţiile pentru această situaţie. Deci tot ceea ce trebuie să facă alegătorul este să voteze PD-L şi toate grijile sale referitoare la plata ratelor la casă vor dispărea ca prin minune! Pe principiul “Dormi liniştit la tine acasă, nu plăti ratele că PD-L veghează să nu vină executorul judecătoresc la uşă!”
Stau şi mă gândesc de ce în denumirea partidului al cărui membru este domnul Videanu apare cuvântul Liberal, când această măsură este una potrivită mai degrabă unui regim socialist, cu accente grave de comunism! Din câte ştiu eu şi înainte de Revoluţia din ’89 românii îşi luau credite (de la CEC, de la CAR) pe care le plăteau. Iar dacă nu le plăteai, ţi se reţinea direct din salariu contravaloarea ratei lunare, deci iar ajungeai să plăteşti! Nici vorba să nu plăteşti pentru că te-ai îndatorat prea mult şi acum nu mai ai bani să rambursezi creditul! Şi aici vorbim de ultimii ani ai regimului, anii cei mai grei!
Părerea mea este ca această propunere se încadrează foarte bine în topul celor mai fanteziste idei pe care le-am auzit în această campanie electorală. Şi culmea este că va avea succes printre unii dintre alegători! În defintiv, e frumos să visezi că toate grijile tale au dispărut din moment ce nu mai trebuie să te îngrijorezi de ratele lunare de plată la bancă. Nu-i aşa că ar fi frumos? Să ne luăm cu toţii împrumuturi peste puterea noastră de rambursare, să cumpărăm cu toţii apartamente mari, frumoase, luminoase şi apoi când vine vremea să şi plătim să invocăm soluţiile PD-L-ului? Poate doar în această situaţie s-ar îndeplini sloganul acela de acum patru ani : “Să trăiţi bine!”…
Însă dacă ne trezim din visare, realizăm că viaţa adevărată diferă esenţial de fanteziile electorale. Sunt foarte convins de faptul că nicio bancă nu ar fi de acord cu acest moratoriu! Băncile sunt şi vor fi în continuare instituţii a căror scop este realizarea profitului, iar o asemenea măsură le-ar reduce semnificativ – dacă nu tot – profitul! Dacă stăm şi analizăm în detaliu observăm că numărul rău-platnicilor nu este atât de mare astăzi, dar criza economică bate la uşă şi probabil numărul acestora va creşte. Prevăd că peste un an, poate mai mult de un an, vor fi din ce în ce mai mulţi români care vor întâmpina dificultăţi în a-şi rambursa creditele. Pentru o parte dintre ei soluţia va fi pierderea bunurilor achiziţionate – apartamante, maşini, diverse alte obiecte cu valoare mare. Este adevărat că această situaţie nu este una fericită, dar falimentul face parte din jocul economiei de piaţă. Iar când ajungi să nu mai poţi plăti ratele poţi să te declari în stare de faliment!
Probabil moratoriul se referă doar la cei care ajung în incapacitate de plată. Însă apare o altă problemă: dacă unii vor observă că cei care nu îşi achita ratele sunt păsuiţi şi nu li se întâmplă nimic, atunci ei de ce ar mai plăti? S-ar declara şi ei în incapacitate de plată! Şi uite aşa n-ar mai plăti nimeni nimic! Şi atunci bancă s-ar îndrepta încet, dar sigur spre faliment. De ce? Pentru ca nu şi-ar putea recupera datoriile şi nici nu ar putea scoate la vânzare apartamentele asupra cărora a instaurat ipoteca. O situaţie total absurdă într-o economie sănătoasă!
În concluzie voi aprecia propunerea domnului Videanu că fiind total fantezistă şi lipsită de temei economic. Consider că indiferent dacă PD-L va câştiga sau nu alegerile de săptămâna aceasta, propunerea va fi dată uitării sau va fi trecută spre analiză unei comisii care nu se întruni niciodată. Trebuie să distingem clar între ceea ce este realizabil şi ceea ce vor să ne facă să credem membrii partidelor implicaţi în cursa electorală!
Ai fost chiar bland..nu se pune problema de prea mult aciditate cand vine vorba de politica romaneasca.
Am auzit azi una mai nesimtita la radio: sa se plateasca pensie in tara celor care au lucrat la negru in Spania/Italia/alte tari capsuniere . . . Sigur, fara sa fi existat vreo contributie. . . Din pacate, nu mai tin minte cum il cheama pe autorul propunerii. . .
Ar putea exista totusi un temei de adevar in propunerea domnului “bordura” Videanu. Guvernul britanic a sarit in ajutorul celor care aveau ipoteca pe casa si a cheltuit 1,23 mld. euro in eliminarea taxei de 1% ce trebuia platita odata cu achizitia unui imobil. Daca nu ma insel, tot in Marea Britanie guvernul a intervenit in achizitionarea caselor de la banci( determinand, probabil, crearea unui nou produs bancar). Astfel, viitorii proprietari nu mai erau datori bancilor, ci Guvernului, care a propus un plan mult mai permisiv datornicilor. Pare simplu, te joci cu robinetul de la rezerva obligatorie impusa de banca nationala, emiti certificate de trezorierie si obligatiuni, faci rost de bani, cumperi case de la banca. In realitate, procesul macroeconomic este mult mai complicat/complex decat atat. In Romania, de la 1 ianuarie intra in vigoare reducerea TVA-ului pentru apartamente noi de la 19 la 4% pentru apartamentele noi, asa ca ma vad nevoit sa laud eforturile Executivului Tariceanu, desi unii le vad putin tardive. Partea interesanta incepe odata cu livrarea a 4000 de locuinte noi pana la sfarsitul anului: cine le va (mai) cumpara??? Nu uitati ca multi dezvoltatori incep sa taie din pretul (invariabil si calitatea) materialelor si din cheltuielile cu forta de munca si ajung la preturi cu aproape 30%. Inchei prin a spune: “Fereasca-ne Dumnezeu de cota unica de impozitare de 40%!” Cele bune!