Sambata trecuta a avut loc un eveniment cultural extraordinar. Adica extraordinar in sensul ca a fost iesit din comun, nu a mai avut loc niciodata pana acum si nici nu credeam ca va fi posibil vreodata sa se intample!
Ce s-a intamplat mai exact? In fata operei din Bucuresti a fost amenajata o scena si a avut loc o reprezentatie in aer liber. Da, opera in aer liber! Accesul a fost gratuit pentru toti cei interesati, iar evenimentul s-a bucurat de un real succes (peste 4000 de spectatori – conform site-ul oficial ONB). Pot spune ca au fost mult mai multi oameni decat ma asteptau eu sa fie! Tot parcul din fata operei era plin de oameni care stateau in picioare, pe scaunele de pescuit aduse special pentru aceasta ocazie sau direct pe iarba. Iar vremea a fost de partea organizatorilor pentru ca la ora 21 – ora la care a inceput spectacolul – erau in jur de 25 de grade Celsius si un cer senin.
Spectacolul in sine a fost compus din arii celebre din diverse opere. In fata spectatorilor au cantat rand pe rand o parte dintre solistii Operei Nationale Bucuresti printre care am identificat-o si pe doamna Felicia Filip. Din cate am inteles eu, aceasta reprezentatie a fost avanpremiera spectacolului “Viva Opera” care va fi sustinut la Sibiu in cadrul programului “Sibiu – capitala culturala europeana 2007“. Deci, se poate spune ca a fost o ultima repetitie cu public, repetitie reusita in mare masura.
Ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca sonorizarea a fost excelenta. Oriunde te-ai fi aflat puteai auzi foarte bine si foarte clar. Si, mai mult, nu era nici prea tare si nici prea incet! Numai bine de ascultat arii de opera. Mi s-a parut chiar ca s-a auzit mai bine decat daca ar fi fost in incinta inchisa, adica pe scena operei. Ultima oara am fost la opera la piesa “Trubadurul” si am avut impresia ca sunetul era foarte tare si mi-a provocat un mic disconfort auditiv.
Ciudat este faptul ca sambata se putea auzi foarte bine si daca erai pe Splaiul Dambovitei langa cladirea PriceWaterhouseCoopers, dar la fel de bine auzeai si daca stateai la doar un metru de boxa. Inginerii de sunet merita toate felicitarile pentru acest lucru. Poate reusesc pe viitor sa regleze sunetul la fel de bine si cand sunt spectacole pe scena mare a operei!
Dar cum suntem in Romania, evident ca nu toate lucrurile puteau fi in regula. Datorita faptului ca totul s-a desfasurat in aer liber, romanii au uitat ca sunt la un spectacol de opera si s-au apucat de fumat cu pasiune. Asa de multa pasiune, incat la un moment dat se vedea un nor mare si compact de fum care se ridica in fata scenei. Iar vantul batea in toate directiile! Nu foarte tare, dar de ajuns ca sa imprastie fumul pe la toti spectatorii! Ma intreb cum mai puteau artistii sa cante cand le venea atat fum in nas?
Parerea mea este ca acest lucru denota o lipsa clara de civilizatie. Analizand concret acest aspect, ma intreb daca toti indivizii care fumau in jurul meu ar mai fi facut-o daca spectacolul ar fi avut loc inauntru. Sau daca ar fi fost amenajate scaune pentru toti spectatorii. Probabil ca nu. Si atunci de ce trebuie sa ma afume pe mine? Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nefiind amenajate scrumiere pentru inhalatorii de gudron si nicotina, acestia au realizat repede ca iarba din parculet este un loc ideal pentru a-si stinge si depozita resturile de tigari…
Revenind la spectacolul in sine, va pot spune ca am ascultat o ora si jumatate de opera de calitate. Mi-a placut si cred ca le-a placut si celorlalti spectatori. Probabil acest spectacol a avut si un caracter publicitar. Oamenii au venit, le-a placut si mai mult ca sigur vor plati in noua stagiune si biletele pentru a vedea o piesa de opera. Din acest lucru cultura in Romania are numai de castigat! Exceptie de la aceasta regula vor face probabil sutele de pensionari care erau sambata la spectacol. Pentru ei pretul unui bilet la opera este foarte mare si nu pot urmari un spectacol decat daca acesta are acces gratuit. Trist, dar adevarat…
In final va spun ca mai puteti urmari spectacole de opera in cadrul festivalului George Enescu in luna septembrie, la Sibiu in luna octobrie si apoi incepe stagiunea 2007 – 2008 a Operei Nationale Bucuresti. Spectacole in aer liber se vor mai face si cu alte ocazii, asa cum au promis domnul ministru al culturii si domnul director al Operei Nationale Bucuresti. Astept sa vad daca se va mai repeta acest experiment.
Si eu m’am bucurat de stropul de cultura de saptamana trecuta:)
dar pe langa ce ai zis tu bogdan, as accentua si eu lipsa de civilizatie in momnetul cand poporul a inceput sa aplaude in timpul piesei interpretate.
sa aplauzi la opera ca si la un concet folcloric?!?! come on….
mai avem mult ..:( si ne mai trebuie multi stropi de cultura,,as zice chiar o ploaie torentiala!
Imi pare rau c-am ratat evenimentu… 🙁
‘Nessun dorma’ cumva? 😀
Si mie imi pare rau ca am ratat… 😐
Ce ar fi ca pe viitor sa completezi macar o mica introducere in rubrica “recomandari” inainte ca evenimentul sa se fi terminat? 😛