Am intrat în sala de cinematograf cu o anumită reţinere. Ştiam foarte bine că rulează filmul “Scăpaţi de Smart“, îmi cumpărasem bilet special pentru acest film, dar în continuare mă aşteptam să fie un film mai puţin reuşit. Spre surprinderea mea am rămas impresionat de faptul că nu a fost aşa cum mi-am imaginat eu că va fi, iar vizionarea acestei pelicule m-a relaxat, reuşind în acelaşi timp să mă şi amuze!

Filmul în sine este o parodie destul de reuşită a filmelor cu agenţi secreţi cunoscuţi şi recunoscuţi de oricine (gen James Bond) sau cu spioni ascunşi a căror identitate nu o aflăm niciodată. O comedie bine construită care se bazează pe toate clişeele din aceste filme: tot felul de arme secrete, mijloace de comunicaţie revoluţionare care necesită doar puterea gândului pentru a trimite informaţia, maşini puternice şi care atrag atenţia asupra ta şi evident femei frumoase şi atrăgătoare.

Personajul principal, Smart (interpretat de Steve Carell), este un angajat al centrului secret Control care doreşte să avanseze în carieră. Poliglot, meticulos, organizat şi inteligent, Smart este omul potrivit la locul potrivit în exercitarea meseriei sale de analist. El este creierul din spatele fiecărei operaţiuni importante ce se referă la spaţiul rusesc sau la statele din Orientul apropiat şi mijlociu. Dar îşi doreşte mai mult, visează la momentul în care va deveni agent operativ şi va fi efectiv pe teren pentru a pune în practică ceea ce a învăţat atâta timp!

Avansarea sa se petrece într-un moment delicat al vieţii sale. Smart este dedicat 100% profesiei şi carierei, nu are niciun fel de viaţă socială în afara serviciului şi simte că la cei peste 35 de ani ai săi timpul a trecut pentru el. La această vârstă alţi colegi se retrag din activitatea de teren operaţională pentru a se dedica unei viitoare cariere în spatele unui birou. Dar nu şi Smart care doreşte, în ciudă încercărilor anterioare ratate, să devină un agent de teren!

După nenumărate încercări de calificare pentru munca de teren, Smart reuşeşte să obţină în final un scor foarte bun, dar superiorul său nu îi îndeplineşte visul prin numirea sa ca agent operativ motivând că are mai multă nevoie de el în etapa de strângere a informaţiilor şi de realizare a scenariilor posibile decât pe teren. Dezamăgit Smart se hotărăşte să se retragă din activitate, dar şansa îi surâde atunci când centrul Control este atacat de agenţii Kaos, sunt dezvăluite identităţile tuturor agenţilor Control şi este nevoie de o figură nouă care să nu fie recunoscută de către adversari.

Pregătit psihic după o lungă aşteptare, Smart ajunge în final pe teren unde se observă lipsa sa de experienţă practică. Gafele sale sunt reparate de către partenera să Agentul 99 (interpretată de Anne Hathaway pe care o recunoaştem din Jurnalul unei prinţese şi Jurnalul unei prinţese 2), ea fiind şi cea care îl ajută să scape cu viaţă din câteva situaţii foarte periculoase. Cei doi ajung să formeze o echipă redutabilă şi până la final reuşesc sa îi învingă pe agenţii Kaos.

Probabil va aşteptaţi ca finalul să fie unul fericit pentru protagonişti luând în calcul faptul că acest film se încadrează la genul comedie şi ar fi fost total nepotrivit ca sfârşitul să fie unul tragic! Aşa că cei doi rămân împreună, Smart dovedeşte faptul că este un agent de teren descurcăreţ şi totul se termină cu bine.

Concluzia mea este că merită să vizionaţi acest film pentru că va poate asigura porţia de zâmbet săptămânal necesar pentru a evada din cotidian. Pe asamblul său pelicula ironizează lumea în care trăim plină de termene limită, teste, conducători care nu ne acceptă dorinţa noastră de a promova în carieră, oferindu-ne un personaj despre care nu crezi ca va reuşi mare lucru, dar care iese învingător din toate situaţiile în care este implicat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *