Mitul nr.1: Tariful de parcare este mai mic seara şi la sfârşitul săptămânii
FALS. Tariful de parcare a fost diferenţiat pentru o perioadă de timp (2,5 lei/oră pentru perioadele de vârf şi 1 leu/oră pe timpul nopţii şi în zilele de sâmbătă şi duminică), dar acum este uniform – 2,5 lei/oră, indiferent de perioada din zi sau de ziua în care şoferii folosesc parcarea.
Mitul nr.2: Automatul unde inserezi tichetul de parcare pentru ieşire este prost plasat
ADEVĂRAT. La ieşire este necesar să înserezi tichetul de parcare într-un automat pentru a deschide bariera ce îţi permite să părăseşti parcarea. Din păcate automatul este plasat într-o curbă şi la o distanţă relativ mare de partea carosabilă astfel încât este dificil să înserezi tichetul de la volanul autovehiculului, fără a te da jos din el. Probabil de aceea în anumite momente ale zilei există câte un paznic care stă lângă automat şi ajută şoferii să introducă tichetele fără ca aceştia să fie nevoiţi să coboare din maşină.
O consecinţă şi mai interesantă a acestei situaţii este faptul că îţi poţi avaria maşina destul de mult dacă te încăpăţânezi să nu coborî şi vrei să te apropii cât mai mult de automat la volan. Aşa cum am notat mai sus automatul este plasat într-o curbă şi dacă accelerezi imediat ce ai introdus tichetul pornind vijelios ai toate şansele să loveşti pragurile autovehiculului de bordura supraînălţată din partea stângă. Deci mare atenţie la unghiul de ieşire din parcare!
Mitul nr.3: Parcarea de la Universitate a redus parcarea ilegală şi a lovit “mafia parcagiilor”
FALS. Construcţia noii parcări nu a redus nici pe departe dorinţa şoferilor de a parca în locuri nepermise. Ba mai mult, inventivitatea acestora a atins noi limite existând chiar situaţia în care aceştia parcau deasupra parcării – în scuarul din spatele celor trei statui, sau chiar pe toată strada Toma Caragiu, situaţie care a fost remediată de Poliţia Locală.
În dorinţa de a oferi un start bun pentru parcarea nou construită, Primăria a hotărât să desfiinţeze parcarea de pe strada Ion Ghica şi să interzică oprirea autovehiculelor pe această stradă. Plasată în contextul în care domnul primar Oprescu a reiterat de mai multe ori hotărârea de a nu mai permite accesul şi staţionarea maşinilor în zona centrului vechi, decizia de a desfiinţa parcarea de pe strada Ion Ghica este logică. Însă pare lipsită de logică lipsa de reacţie a autorităţilor care nu intervin când pe această stradă staţionează în continuare autovehicule.
Un alt aspect colateral acestei decizii este că “mafia parcagiilor” pare că prosperă. De ce? Pentru că până la desfiinţarea parcării de pe strada Ion Ghica “parcagiii” nu interveneau în timpul programului de lucru şi se limitau doar la perioadele din seară şi noapte. Acum, când nu mai există parcare legală pe stradă şi când angajaţii municipalităţii nu mai sunt prezenţi, “parcagiii” operează tot timpul zilei.
Mitul nr.4: Pantele/rampa de intrare/ieşire sunt abrupte şi periculoase
PARŢIAL ADEVĂRAT. Fără a face calcule şi măsurători, panta de la intrarea din stadă Toma Caragiu pare abruptă, dar viteză de intrare în pantă este una mică datorită unghiului format cu strada Ion Ghica, unghi care nu permite şoferilor să intre cu viteză în pantă. În cazul în care se menţine viteza de rulare mică nu vor fi incidente. În caz contrar ai toate şansele să loveşti cu partea de jos a autovehiculului îmbinările dintre panta de acces şi stradă, respectiv dintre panta de acces şi parcare. Cu toate acestea pare dificil să execuţi manevra de ieşire cu spatele de pe pantă de acces în cazul în care acest lucru ar fi necesar.
Panta de acces de la intrarea din strada Academiei pare mai puţin abruptă şi chiar dispune de o mini bandă specială pe stradă Academiei destinată intrării în parcare. În schimb îmbinarea finală cu nivelul parcării este ciudat construită şi sunt şanse reale să îţi loveşti partea de jos a autovehicului dacă nu reduci viteza şi nu circuli cu atenţie.
În comparaţie cu cele două pante de acces rampa de ieşire pare mai periculoasă. Aşa cum am descris şi la mitul nr.2 ieşirea se face după o curbă la stânga, apoi treci de o zonă relativ dreaptă unde este poziţionată bariera automată şi un limitator de viteză, apoi încă o curbă mică şi din curbă începe rampa care se termină cu o şicană formată din două curbe una la stânga şi una la dreapta. În această succesiune de curbe, rampe şi şicane un şofer mai puţin experimentat ar putea avea mari probleme!
În ceea ce priveşte şicană de la finalul rampei de ieşire există un zvon că va fi redesenată odată cu mutarea generatorului de curent care a fost construit în mijlocul drumului de ieşire din parcare. Nu ştiu exact dacă acest lucru se va mai realiză, dar pot spune că generatorul este o construcţie ce nu îşi are locul în piaţă şi sper să fie mutat, crescând astfel şi gradul de siguranţă al celor care folosesc parcarea şi ies cu autovehiculul din ea.
Mitul nr.5: Parcarea nouă a eliminat evaziunea fiscală generată de plata locurilor de parcare
NECONCLUDENT. Din informaţiile pe care le am eu în acest moment, automatele de plată a parcării eliberează chitanţă doar dacă utilizatorul bifează o opţiune în momentul când efectuează plata. În cazul în care nu se bifează această opţiune, nu se eliberează nici chitanţa, dar nu ştiu dacă tranzacţia este fiscalizată sau nu. Dacă nu se fiscalizează tranzacţia atunci poate exista o suspiciune privind corectitudinea înregistrării tuturor operaţiunilor şi, implicit, a tuturor sumelor de bani încasate.
În plus documentul eliberat drept chitanţă are o formă atipică pentru un bon fiscal, este scris în limba engleză şi nu conţine informaţii despre tariful unitar şi cantitatea cumpărată (în cazul de faţă numărul de ore taxate) şi nici nu conţine informaţii despre adresa la care este instalat aparatul. Din nou semne de întrebare privind respectarea legislaţiei fiscale în vigoare.