“Big Brother”- de la Prima TV direct in strada!

Va mai amintiti probabil de “Big Brother”, emisiunea concurs care a fost difuzata acum cativa ani si la noi pe canalul Prima TV. Cand a fost prima oara organizata a fost o pasiune nationala. Aproape toata lumea se uita la Prima TV sa vada ce mai fac oaspetii casei Big Brother. Mai ales spre sfarsit cand concurentii erau intr-o stare emotionala foarte precara si rabufneau din orice nimic. Dar, ca orice concurs, acesta a avut un final, a fost desemnat un castigator si totul s-a incheiat.

Totul e frumos cand se reduce doar la un concurs. Insa cand isteria devine generalizata e o problema. Ma uit in jurul meu si vad ca apar din ce in ce mai des camere de supraveghere la orice colt de intersectie. Nu stiu exact daca acestea sunt prinse intr-un sistem intercorelat, dar ceva e in neregula! Toata lumea este filmata si supravegheata de fiecare data cand iese pe strada. Peste tot cate o camera de luat vederi ( de cele mai multe ori superperformanta) care te fixeaza cu o privire rece si nepasatoare. Acum imi pun intrebarea: oare in spatele acelei camere sunt tot niste ochi nepasatori? Nu cumva ochiul ager al lui “Big Brother” priveste si ia notite?

De fapt cine vegheaza la siguranta noastra prin intermediul acestor camere de supraveghere? In primul rand sunt camerele video atasate de anumite institutii: banci, magazine, restaurante. Nu am nimic impotriva acestora! Patronii au drept deplin sa supravegheze incinta unde se desfasoara activitatea organizatiei pe care o conduc. Asa ca multi dintre ei instaleaza camere pentru a putea observa cum se comporta angajatii cu clientii, care consumatori incearca sa obtina diverse avantaje prin frauda si altele. In asamblu, consider ca aceste camere video au un rol pozitiv in societate.

Ceea ce ma deranjeaza pe mine este prezenta tot mai sacaitoare a camerelor video instalate de catre Politie si de catre Serviciile Secrete. Care este rolul acestora? Politia se apara spunand ca monitorizeaza traficul rutier. Bine. Sunt de acord cu aceasta explicatie. Insa cine imi poate garanta mie ca oricare dintre camerele de supraveghere instalate pe drumurile publice nu se va intoarce la un moment dat si va incepe sa supravegheze si pietonii, nu numai automobilele? Mai ales ca in aceste zile se intreprind demersurile necesare pentru instalarea a sute de camere…

Cat despre camerele instalate de Serviciile Secrete nu putem comenta prea mult. Nimeni nu stie exact unde sunt acestea pozitionate. Putem specula ca este una instalata pe Arcul de Triumf, iar alta sigur pe cladirea Primariei Bucuresti. Se poate intampla sa mai fie multe altele. Si,mai mult ca sigur, vor mai fi instalate si in alte locatii cheie. Totul trebuie sa fie simplu de urmarit de la vreun sediu central conectat la toate marile bulevarde din Bucuresti!

Pe cine supravegheaza acest imens “ochi al lui Big Brother”? Pe teroristi? Care teroristi, ca nu am auzit de niciun terorist condamnat la inchisoare pentru terorism dupa 1990. Nici chiar “teroristii” de la Revolutie nu au fost judecati, de unde sa mai fie si condamnati. Deci pe cine vegheaza? Cel mai probabil pe noi, pe toti! Ca sa ne apere, desigur! Insa ce te faci atunci cand ajungi pe “lista neagra” si ajungi sa fii urmarit? Din diverse motive. De exemplu pentru ca iesi in oras cu fiica vreunui colonel de la Servicii. Cine iti poate garanta ca “taticul” Big Brother nu va urmareste ca sa vada pe unde umblati? E corect sa se intample asa? Nu prea cred…

Azi urcam scarile rulante la metrou. Si exact in capatul scarilor era o camera video. Trec de ea si ajung la usa de la iesire. Acolo alta camera. Intrebare: care este necesitatea acestor camere? Inteleg, cele din jurul peronului sunt necesare pentru conducatorul metroului ca sa poata supraveghea accesul calatorilor in tren. Insa celelalte? In ce masura l-ar putea interesa pe mecanicul de tren faptul ca la usa de acces in statie a ajuns un calator anume? Oricum acel calator se afla la mare distanta si este sigur faptul ca nu se va urca in acel tren si il va astepta pe urmatorul. Deci, cine foloseste imaginele preluate de aceste camere? “Big Brother”, desigur!

Ultimul lucru despre care vreau sa aduc aminte este cardul RATB. Am mai discutat despre acest subiect si in alte articole ale mele. Insa acum abordarea este alta si incepe de la intrebarea legitima pe care au formulat-o multi bucuresteni: “De ce trebuie sa fie scris pe card CNP-ul meu?” Pe abonamentele vechi de hartie nu scria acest lucru! Care este scopul? RATB-ul declara ca sistemul este implementat doar pentru informatii statistice. Adica cati calatori s-au urcat si unde au facut-o. Asta inseamna ca “aparatul portocaliu” nu inregistreaza si cine anume a trecut cardul prin fata lui. Hmm… Greu de crezut, dar nu imposibil! Si de unde stie acelasi “aparat potocaliu” la ce statie s-a validat cardul? Nu cumva printr-un sistem GPS instalat in autobuz? Iar daca are sistem GPS, e usor de crezut ca poate trimite si date “sensibile”. Daca cumva sunteti sceptici cu privire la faptul ca autobuzele Mercedes sunt dotate cu sisteme GPS, va rog sa memorati cu exactitate momentul cand este anuntata o anumita statie. Luati-va ca punct de reper o cladire sau orice altceva. Vedeti si a doua zi si a treia zi si in oricare alta zi daca statia este anuntata exact in acelasi loc! Este mult mai usor de urmarit atunci cand soferul nu opreste la statia anterioara!

Am citit in cotidianul Ziua ca reprezentantii RATB ar fi declarat ca informatiile sunt descarcate la fiecare capat de linie cand se retrage autobuzul. Iarasi greu de crezut! Dar nu neg. Insa am o intrebare de baraj: cum se descarca datele din toate punctele de acces de la toate statiile de metrou? Se duce un nefericit in fiecare noapte la toate aceste puncte de acces din toate statiile de metrou si descarca manual datele???

Concluzia este una interesanta: ce conteaza intimitatea personala cand e vorba de siguranta nationala? Insa chiar este vorba de siguranta nationala? Nu cumva am intrat intr-o era paranoica in care vedem numai raufacatori la tot pasul? Va las pe voi sa raspundeti…

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Social:

eFTy

Big Brother is watching you.

Partea interesanta e ca de cand am card RATB nu am fost controlat decat o data. Mi-a luat cardul, s-a dus la cutiuta portocalie, l-a valdiat si mi l-a dat inapoi. Si l-am validat doar de doua ori de cand l-am cumparat acum aproape doua luni.

Da, in ziua de azi poti fi foarte usor urmarit daca nu iei masuri opuse. Teoretic insa atata timp cat nu faci nimic necurat nu se va uita nici una din camerele alea la tine.

Cat despre fiica colonelului, ala putea sa te urmareasca si inaitne sa existe camerele, punea un nene sa-ti tina umbra. Acuma ii e doar mai usor. Deci daca exista indivizi necurati, pazeasca sfantul. Nu vad rostul chestionarii tehnologiei doar pentru ca exista posibilitatea sa fie folosite in scopuri necinstite. Asta e ca si cum ai spune sa faci masinile ilegale ca poate ii vine unuia sa mearga pe trotuar sa omoare pedestrasi (exagerat, dar presupun ca intelegi ce vreau sa spun).

Big Brother SHOULD be watching you!

Nu ii pasa de intimitatea ta. El te va urmari cand va avea interes. Si atata timp cat persoana care face urmarirea nu este corupta, nu ai de ce sa-ti faci griji.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.