Am descoperit saptamana trecuta – in urma unui link primit de la o prietena – o initiativa demna de laudat: “Copacul de hartie” este un program ecologic care se adreseaza noua, tuturor celor care folosim hartie in activitatea noastra zilnica.
Ideea care sta la baza acestui concept este urmatoarea: se colecteaza hartie (de orice fel: de scris, pliante, fluturasi, ambalaje, ba chiar si ziare sau reviste) de la toate firmele sau persoanele care sunt dispuse sa-si ofere deseurile de hartie, apoi se transporta hartia colectata la un centru de reciclare si cu banii primiti se platesc cheltuielile pentru plantarea unor puieti.
Parerea mea este ca aceasta initiativa este oportuna, mai ales ca in Romania (in special in Bucuresti!) exista o totala lipsa de respect fata de spatiul verde. Goana dupa bani a trecut de orice limita a bunului simt si orice centimetru de iarba plasat intr-o zona cautata este ingradit si apoi transformat in spatiu construibil. Putin cate putin se va ajunge la situatia in care “micul Paris” va deveni “gigantul de beton”!
Celor care cred ca nu se va intampla asa vreau sa le dau cateva exemple: cand eram mai mic ma duceam sa ma joc in doua parculete de cartier. Unul dintre ele era pe strada Ion-Ionescu de la Brad si pe care il numeam “parculetul de la semafor”, iar celalalt era pe strada Elena Vacarescu pe care il numeam “parculetul de langa gradinita”. Tin minte si acum ca in aceste doua parculete erau leagane si copaci foarte batrani si stufosi care tineau umbra si sub care stateam atunci cand soarele era prea puternic. Acum “parculetul de la semafor” s-a transformat intr-un impozant centru de afaceri, iar “parculetul de langa gradinita” a fost ciuntit, i-au fost taiati copacii si inghesuit intre doua vile construite anul trecut.
Departe de mine gandul sa afirm ca aceste constructii au fost ridicate ilegal! Indiferent daca au fost sau nu respectate normele legale in vigoare, conteaza doar rezultatul: spatiul verde se micsoreaza vazand cu ochii si arborii mari, ramurosi cad prada foarte usor drujbelor performante ale companiilor de constructii. De aceea consider ca initiativa “copacul de hartie” – daca se va finaliza cu succes – va reusi sa repare o parte din agresiunea asupra mediului din ultimii ani.
Un lucru este sigur: toti primarii care au fost alesi dupa Revolutie au inserat printre promisiunile electorale si construirea unei “centuri verzi a Capitalei”, adica a unei suprafete de padure care sa incercuiasca Bucurestiul si sa-l apere de praful Baraganului. Intre timp s-au ivit alte probleme mai importante, iar “centura verde” a fost data uitarii. Ba, mai mult, au fost taiati si copacii din centrul orasului (vezi pista de Formula 3, constructiile din parcuri, extinderile de bulevarde etc.). In final doar electoratul este cel care va decide daca primarii alesi au reusit sau nu sa-si realizeze promisiunile electorale cu privire la protejarea spatiului verde al orasului.
Cu toate acestea noi toti putem sa contribuim la diminuarea poluarii aerului si a disparitiei spatiului verde. Cum? Plantand un copac sau colectand hartia pentru reciclare! Poate vi se pare putin, dar retineti ca depinde numai de noi daca vom avea mai multi copacei (viitori copaci) in Bucuresti.
Sfatul meu este sa analizati initiativa “Copacul de hartie“. Daca nu va conving argumentele initiatorilor acesteia, dar vreti sa ajutati cumva mediul inconjurator colectati deseurile de hartie pe care le produceti si duceti-le la un centru de reciclare. Daca si acest lucru vi se pare prea dificil, atunci macar aruncati deseurile de hartie separat fata de gunoiul menajer, pentru ca este posibil ca societatea de salubrizare la care sunteti abonati sa faca distinctie intre diferitele feluri de gunoi si, in final, sa recicleze hartia aruncata!
o idee excelenta fii asa in continuare
ce copaci merg in baragan tinind cont de seceta