Citesc ziarele si ma minunez din ce in ce mai mult de ce anume se intampla in tara asta. Am citit de curand o stire in care se relata faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost amendat de catre Comisia Nationala pentru Combaterea Discriminarii. De ce? Pentru ca nu a tradus variantele de subiecte de la bacalaureat si in limba minoritatilor nationale. Si nu, nu este vorba despre subiectele de la proba limba materna (proba rezervata exclusiv absolventilor apartinand minoritatilor nationale), ci este vorba despre subiectele propuse la matematica sau la fizica sau la oricare alta disciplina de la bacalaureat.
Acuzatia de discriminare a pornit de la un reprezentant al Uniunii Civice Maghiare din Miercurea-Ciuc care a declarat ca variantele subiectelor la bacalaureat au fost publicate si in limbile minoritatilor nationale abia in data de 13 februarie, la aproape o luna de la data publicarii acestora in limba romana – 15 ianuarie – si doar cu 3 zile inainte de finalul dezbaterii publice referitoare la ambiguitatea anumitor rezolvari ale subiectelor propuse.
Vreau sa va spun de la inceput ca am fost de mai multe ori prin Transilvania si nu mi s-a parut ca sunt conflicte intre romani si etnicii maghiari. In trei ani diferiti 2001, 2004 si 2005 am petrecut cate o saptamana de vacanta in statiuni montane considerate “neprielnice”: Sovata si Baile Tusnad, unde am fost tratat cu tot respectul cuvenit, desi nu stiu nici macar trei cuvinte unguresti! Ba, mai mult, toti cei de acolo vorbeau cu noi in romaneste daca vedeau ca nu stim ungureste. Avand in vedere acestea, ce anume ma deranjeaza pe mine referitor la amenda in cauza?
Ma deranjeaza faptul ca toata aceasta dilema este analizata si se iau masurile in consecinta doar prin perspectiva adultilor (unii radicali, altii moderati), atat romani cat si maghiari, si nimeni nu se gandeste sa ia in calcul si punctul de vedere a celor direct implicati: tinerii absolventi. Pornind de la o intrebare simpla “Daca nu cunosc limba romana, ce viitor pot avea acesti tineri in Romania?” se pot scrie sute – daca nu mii! – de pagini despre necesitatea ca toti cetatenii unei tari sa cunoasca limba nationala.
Fondul problemei sta in educatia primita. In Romania exista scoli generale si licee cu predare in limbile minoritatilor nationale. In aceste institutii de invatamant se studiaza in alta limba decat cea romana, deci la absolvire unii dintre elevi se confrunta cu probleme majore in a intelege si a se exprima corect romaneste. Urmeaza apoi facultatea. Dar cum examenul de admitere si cursurile la facultate sunt in limba romana, absolventii respectivi nu au decat doua optiuni: ori se inscriu la cursurile unei facultati cu predare in limba minoritatilor, ori renunta la studiile superioare. Mai exista si varianta in care pot participa la cursurile unei universitati din alta tara, dar nu toti au parte de sprijinul financiar pentru asa ceva.
Se fac presiuni la nivelul Guvernului sa se infiinteze si o universitate cu predare exclusiva in limba minoritatilor. Parerea mea este ca aceasta solutie nu face decat sa adanceasca problema si nu sa o rezolve. Studentii care vor absolvi acea universitate nu vor avea niciun viitor in alta regiune a Romaniei in afara de Transilvania daca nu cunosc bine limba romana. Oare acest lucru se doreste? Dupa mai mult de 15 ani de scoala, oare tanarul absolvent nu isi doreste sa ii fie recunoscute meritele pe deplin? Dar cum poate face acest lucru daca primeste o oferta de angajare in Craiova, iar el are dificultati majore in a intretine o discutie in limba romana?
Parerea mea este ca toti cetatenii trebuie sa stie limba oficiala. Daca acest lucru nu se intampla se pot naste discriminari (atat pozitive, cat si negative!) care conduc la frustari care determina la randul lor alte discriminari si apoi alte frustari -atat de o parte cat si de alta- si pana la urma se poate ajunge la o situatie de conflict interetnic. Desigur e mult pana acolo, dar este stiut ca marile conflicte apar dupa ce au fost “cultivate” timp de mai multi ani!
Totodata nu am nimic cu traditiile si limba minoritatilor nationale! Si aici ma refer la oricare minoritate! Din punctul meu de vedere este normal ca toti cetatenii de etnie maghiara, germana, turca, tatara, lipoveana etc sa-si foloseasca limba si obiceiurile ori de cate ori este nevoie. Dar sunt de parere ca trebuie sa vorbeasca romaneste – si corect romaneste! – ca orice alt cetatean atunci cand se adreseaza altora care nu stiu limba lor natala. Nu de alta, dar eu si altii ca mine care nu stim sa vorbim decat romaneste nu vrem sa fim discriminati la noi in tara!
De aceea consider ca sanctionarea Ministerului Educatiei este inoportuna. Parerea mea este ca se poate face un efort astfel incat toti elevii sa primeasca aceleasi subiecte scrise intr-o singura limba: cea romana. Nu de alta, dar cu totii vor fi absolventii bacalaureatului romanesc si vor primi o diploma pe care va scrie mare Ministerul Educatiei si Romania!
Analizand situatia pragmatic, ma pun in situatia unui conational de etnie maghiara care citeste acest articol. Daca nu stie limba romana, nu are cum sa inteleaga ce am scris si nu isi poate exprima nicio opinie referitoare la cele prezentate. In schimb, daca stie limba romana, poate citi articolul, il intelege si, daca doreste, comenteaza pro sau contra. Oare acest lucru nu reprezinta un avantaj pentru el? Punand aceasta intrebare nu ma refer doar la articolul scris de mine, ci la asamblul actelor oficiale emise in Romania care sunt prepoderent scrise in limba romana!
Tara arde si baba se piaptana… Intrebare: ati vazut/auzit cumva ca in SUA, tara cea mai “ciorba” din punct de vedere al amestecului de etnii, sa aiba scoli publice cu predare exclusiva in spaniola/franceza/portugheza/italiana/etc?
Asa se intampla cand fiecare guvern are nevoie de cei 5-6% ai partidului ce reprezinta principala minoritate nationala (UDMR).
Ciudat cum nu ii aud plangandu-se de discriminare pe turci, tatari, sarbi s.a. Nu stiu cum se face ca maghiarii si rromii sunt singurii oropsiti.
De multe ori am impresia ca e pur si simplu o stare de tensiune cvasinexistenta exploatata nesabuit de unele partide pentru a castiga capital politic.
Nici mie nu mi se pare ca exista asa un dispret fatis intre Ion si Janos in realitate. Pur si simplu se incearca crearea unei anumite imagini…
Oricum, mi se pare firesc ca toti cetatenii unei tari sa cunoasca limba nationala. Mai departe, ca au alte obiceiuri/cultura/limba whatever fata de cei majoritari… asta ar trebui respectat si apreciat.
Nu pricep de ce vrem mereu sa fim “mai egali” decat ceilalti.
Da, sunt de acord cu tine ca e un avantaj pt tinerii maghiari sa cunoasca romana…Nu stiu daca gandesc si ei asa. Problema e ca lor li se tolereaza faptul ca nu cunosc romana…Nu acelasi lucru se intampla de exemplu in Belgia, unde sunt foarte multe minoritati (turci, marocani, polonezi, spanioli, portughezi samd). Acolo toti tinerii de alte nationalitati se straduiesc sa invete ambele limbi oficiale ale Belgiei (franceza si flamanda), pt a putea accede la posturi mai bune si pt a se putea incadra in sistemul social, economic al tarii in care locuiesc. Chiar daca in familie sau in grupurile de prieteni vorbesc limba materna, in societate vorbesc limbile oficiale. Totusi, belgienii autentici se simt invadati si deranjati de prezenta atator nationalitati: spaniolii sunt lenesi, portughezii neseriosi, marocanii hoti samd…Problemele etnice sunt prezente in toate tarile, dar la noi se acorda prea multa importanta maghiarilor…Si prea multe drepturi…La noi e cam invers decat in alte parti: NOI ne straduim sa le fim pe plac…Cat despre rromi, da, sunt locuri speciale pt ei in facultati, deci au sanse chiar mai multe decat unii romani…
In Ardeal, nu sunt mari probleme intre romani si maghiari. Totusi, o aversiune cred ca exista: nu iese fum fara foc. Am o prietena care face un master la Budapesta si mi-a spus ca nu e f indicat sa vb romana pe strada acolo…:-S
[…] Experientele traite in Baile Tusnad si in Sovata despre care am povestit in articolul “Discriminarea, intre bine si rau” m-au facut sa cred ca disensiunile interetnice sunt doar in mintea politicienilor si a unor […]