Observ la televizor că între calupurile de clipuri publicitare este inserată din ce în ce mai insistent avertizarea privind pericolul prezentat de către noua tulpină de gripă. În locul binecunoscutei formule “Pentru o viaţă sănătoasă evitaţi excesul de sare, zahăr sau grăsimi” ne sunt prezentate ori câteva sfaturi referitoare la ce trebuie să facem pentru a nu contacta virusul gripal ori un mesaj care ne anunţă că este necesar să ne vaccinam pentru a nu ne îmbolnăvi.

Pentru că nu vreau să pornesc o polemică referitoare la cât de necesar este vaccinul mă voi referi în articol doar la sfaturile de prevenire a contactării gripei porcine. Aşadar primul sfat este foarte util, dar imposibil de pus în practică:”Evitaţi contactul cu persoanele bolnave sau aglomeraţia”. Personal nu cred că este cineva care îşi doreşte foarte mult să se îmbolnăvească, deci tind să cred că fiecare dintre noi este îndrumat de simţul său de conservare şi va evita, pe cât posibil, contactul cu cei pe care îi cunoaşte şi despre care ştie că sunt bolnavi.

Însă aglomeraţia este imposibil de evitat. Mai ales dacă foloseşti transportul în comun şi călătoreşti la ore de trafic intens. Drept urmare nu poţi şti dacă vreunul dintre ceilalţi călători prezintă sau nu simptome de gripă. Mai mult decât atât, chiar dacă este contaminat cu acest virus, tu nu ai cum să îţi dai seamă de acest lucru decât când e prea târziu. De ce? Pentru că nu poţi verifica dacă are febră sau transpiraţie abundentă, dar îl poţi suspecta în momentul când începe să tuşească în mod repetat şi cu secreţii. Fatalmente, dacă s-a ajuns la acest pas, eşti deja pasibil să primeşti şi tu virusul pentru că tuşitul sau strănutul vecinului vor elibera în atmosferă un număr foarte mare de virusuri pe care tu nemijlocit îi vei inhala. Deci, dacă te gândeşti abia acum la posibilitatea să te îmbolnăveşti de la alţi călători, atunci e clar prea târziu să mai poţi face ceva profilactic.

De fapt strănutul şi tuşitul vecinului de care scriam mai sus sunt tratate şi ele în recomandările de la Ministerul Sănătăţii. Astfel fiecare dintre noi ar trebui să “ne acoperim gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă” de fiecare dată când strănutam sau tuşim. Câţi dintre oameni – infectaţi sau nu – fac acest lucru? Încă insuficient de mulţi. Este de fapt un semn de respect pentru ceilalţi, semn care se învaţă odată cu creşterea nivelului de civilizaţie a poporului per asamblu.

Tot din categoria reguli minime de bun-simţ şi igienă personală face parte şi următoarea recomandare: “Spălaţi-vă mâinile cât mai des cu apă şi săpun!” Personal consider că acest sfat nu ar mai trebui să fie inclus în această lista din moment ce este elementar să te speli pe mâini ori de câte ori ai ocazia, mai ales după ce ai intrat în casă sau înainte de a mânca. Însă nu toată lumea este de aceeaşi părere cu mine, drept urmare consider că e bine să fie reamintit acest lucru.

Deci nu poţi evită aglomeraţia, vecinul bolnav tuşeşte şi îţi transmite şi ţie virusul, ce-ţi rămâne de făcut? Să te prezinţi la medic! La medicul de familie sau direct la spital. Indiferent de situaţie dacă vei fi diagnosticat drept purtător al noului virus gripal poţi fi pus imediat în carantină pentru a nu răspândi boala mai departe. Ce înseamnă asta? Zile de spitalizare, medicamente şi, cel mai important, lipsa de la serviciu. Motivată evident, absenţa de la serviciu va produce o diminuare a salariului. Drept urmare, să fim realişti şi să admitem faptul că nu toţi cei suspecţi de gripă vor ajunge cândva la medic, indiferent dacă este vorba de un motiv eminamente material – aşa cum am prezentat – sau pur şi simplu sunt alte motive invocate gen: lipsa de timp, lipsa medicului de familie sau lenea!

În concluzie sfaturile transmise prin intermediul televizorului sunt bune, dar uneori sunt greu de implementat. Cu toate acestea noi trebuie să ţinem cont de ele pentru a ne feri de gripă. Este indicat să fim încrezători că nu ne vom îmbolnăvi pentru că o atitudine pozitivă nu ne fereşte de virus, dar ne creşte dorinţa de a lupta cu el. Totodată fiecare este liber să hotărască pentru el dacă este necesar să se vaccineze sau nu. Multă sănătate tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *