Nu cred în eficienţa programelor de tipul “Ora Pământului“. De ce? Pentru că, în opinia mea, acest tip de program mai mult aduce un deserviciu decât să ajute mediul înconjurător şi nu are aproape niciun efect pe termen lung. Este adevărat că punctual se rezolvă ceva, dar gândind în ansamblu rezultatul este aproape nesemnificativ.

“Ora Pământului” presupune că în fiecare an timp de o oră o parte din locuitorii planetei noastre se gândesc că săvârşesc un lucru bun, acţiune pe care aceştia o consideră chiar ceva ecologic. La prima vedere tinzi să le dai dreptate din moment ce pare că anul acesta evenimentul a avut succes în România pentru că a determinat scăderea consumului de energie electrică în intervalul în care s-a desfăşurat evenimentul. Analizând în detaliu realizezi că efectul, deşi încurajator, este mai degrabă dezamăgitor.

Cu toate acestea nu trebuie gândit de la început într-un registru negativ. De fapt citind declaraţia preluată de RTV.net care confirmă că a scăzut consumul de energie electrică ajungi la concluzia că evenimentul a avut succes. A fost oare de ajuns să se închidă lumina şi electrocasnicele timp de o oră? I-a determinat acest lucru pe responsabilii de la nivelul sistemului energetic naţional să comande închiderea sau scăderea producţiei unei centrale electrice pe bază scăderii consumului? Sau a rămas totul la fel, în sensul că centralele electrice au continuat să funcţioneze (unele dintre acestea fiind chiar foarte poluante) la aceeaşi capacitate? Dacă nimic nu s-a schimbat în funcţionarea centralelor atunci rezultatul acţiunii este chiar nul, deşi s-a înregistrat o scădere de consum, fiind necesară oprirea marilor consumatori industriali pentru a se întâmplă ceva.

Sunt absolut convins că există oameni care cred că atrăgând an de an cât mai multe instituţii publice şi alte entităţi consumatoare de energie electrică în program se va ajunge la situaţia în care consumul în timpul “Orei Pământului” va scădea semnificativ determinând responsabilii să apese butonul de oprire pentru cel puţin o centrală. Ar fi foarte bine să fie aşa. Dar şi mai bine ar fi dacă ar scădea consumul de energie electrică zi de zi şi nu doar o oră într-un an! Sau dacă această energie electrică s-ar produce doar din resurse regenerabile, nu şi din resurse poluante sau foarte poluante!

Ar fi bine ca oamenii să conştientizeze faptul că se consumă foarte multă energie electrică şi că putem reduce acest consum. Fiecare dintre noi poate face câte ceva, atât la noi acasă cât şi atunci când suntem în comunitate. Iar administraţiile locale şi alte instituţii publice pot face foarte multe lucruri în sensul scăderii consumului de energie electrică – de la banalele becuri cu încărcare solară care au început să fie montate prin parcuri la decizii radicale de a nu mai ilumina în interior clădiri administrative în timpul când angajaţii acestora nu sunt la serviciu.

Iar la noi acasă putem folosi becuri care folosesc mai puţină energie (nu neapărat becuri economice!), ne putem schimba electrocasnicele cu unele noi care consumă mai puţin şi putem să ne formăm obiceiul de a stinge becurile atunci când nu mai este nimeni în camera respectivă. Ştiu că schimbarea electrocasnicelor vechi cu unele noi este costisitoare, dar a făcut cineva calculul care ar fi diferenţa de plată la factura de energie electrică dacă s-ar investi într-un electrocasnic nou? Nu cumva se amortizează costul achiziţiei acestuia după un anumit timp de folosire prin plata unor facturi mai mici?

Acesta este chiar motivul pentru care am punctat faptul că evenimentul “Ora Pământului” nu a avut un impact pozitiv pentru că în opinia mea nu a reuşit să inducă populaţiei un plan pe termen lung. A început sâmbăta trecută la ora 20.30 şi s-a finalizat după o oră. Poate o parte dintre români au participat voluntar şi au închis toţi consumatorii de energie electrică în acest interval. Acum în mintea unora dintre aceşti oameni este întipărită pregnant ideea că ei au ajutat Pământul anul acesta şi o vor face la fel şi anul viitor. Ei şi-au făcut datoria pentru Pământ şi sunt foarte mândri de realizarea lor, chiar dacă tot aceeaşi oameni vor lăsa becurile aprinse de acum încolo fără un control strict. Până la anul când iarăşi vor participa la “Ora Pământului” şi vor economisi energie electrică o oră. Deci care este rezultatul? Au hotărât românii să stea pe întuneric în fiecare seară de sâmbătă pentru a scădea consumul de energie electrică? Nicidecum.

Închei articolul cu două întrebări: oare câtă energie electrică au consumat sistemele de amplificare şi cel de lumini folosite la concertele desfăşurate în Timişoara cu ocazia “Orei Pământului”? Mai puţin sau mai mult decât energia electrică economisită de toţi ceilalţi timişoreni care şi-au închis becurile timp de o oră?

Un comentariu la „Puţină ecologie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *