Scriam intr-un articol mai vechi „RATB-ul, claustrofobia si istoria Romaniei” despre senzatia pe care o traiesti atunci cand calatoresti cu unul dintre noile autobuze Mercedes care circula prin Bucuresti: caldura mare si lipsa de spatiu. De atunci a trecut mai mult de un an, numarul autobuzelor s-a marit (a depasit 400) dar conditiile sunt acelasi: aglomeratie, caldura, lipsa oxigenului. Exact ca intr-o sauna…
Motivul care m-a determinat sa revin asupra acestui subiect este ca am realizat ca s-a adeverit una dintre previziunile mele. Asa cum am relatat in articolul mentionat, geamurile noilor autobuze sunt putine, au suprafete mici si se deschid prin balansare la 45o si nu reusesc sa introduca o cantitate suficienta de aer in interiorul autobuzului. In plus trapa din plafon este asezata spre mijlocul vehicului astfel incat calatorii care sunt plasati in partea din fata au toate sansele sa ramana fara aer. Exista cateva exceptii de la aceasta regula (ma refer aici la ultima serie de autobuze care permite deschiderea geamurilor in plan orizontal si are trapa asezata spre partea din fata a vehiculului) insa acestea sunt foarte putine relativ la numarul total de autobuze Mercedes.
Anul trecut nemultumirile oamenilor nu s-au facut auzite deoarece primele autobuze au fost introduse la inceputul verii, numarul lor a crescut treptat, asa ca s-a circulat preponderent cu vechile autobuze DAF in perioada torida. Oricum, anul trecut oamenii asteptau sa vada exact cum se circula cu noile vehicule, mai ales ca domnul primar Videanu ne-a promis tuturor ca vom circula „civilizat” cu autobuzele Mercedes. Luand in calcul modul in care se circula in aceste zile caniculare prin Bucuresti cu autobuzul ma intreb: intradevar se circula „civilizat”?
Primul lucru pe care domnul primar a omis sa ni-l prezinte este faptul ca niciunul dintre autobuzele noi nu are instalatie de aer conditionat. Nu vreau sa fac niciunfel de speculatii, dar sunt de parere ca acest lucru a fost o eroare grava de management. Ori nu s-a dorit echiparea autobuzelor cu astfel de instalatii – ceea ce inseamna o lipsa totala de respect la adresa calatorilor – ori s-a omis trecerea acestei caracterisitici in caietul de sarcini a licitatiei – ceea ce denota o pregatire tehnica precara a comisiei care a elaborat specificatiile. Exista si o a treia varianta vehiculata in randul calatorilor conform careia s-ar fi dorit sa nu se achizitioneze aceste autobuze echipate cu aer conditionat de la inceput pentru a se organiza ulterior o alta licitatie pentru montarea aerului conditionat.
Indiferent de situatie un lucru este cert: calatoria cu un autobuz RATB la ore de varf in mijlocul verii este un adevarat calvar. Datorita aglomeratiei din trafic nu sunt respectate orele de trecere prin statie, numarul calatorilor care asteapta autobuzul creste si toti doresc sa se urce in urmatorul autobuz. In felul acesta numarul maxim de calatori este depasit, ajungandu-se la situatia in care se circula si pe scari. Evident ca aerul devine insuportabil, temperatura depaseste usor 40o Celsius, iar oxigenul devine o resursa rara si pretioasa. Iar atunci cand autobuzul intra intr-un blocaj rutier situatia devine si mai grava: fluxul de aer se opreste deoarece este dependent de miscarea vehiculului, razele soarelui patrund prin geamurile mari si efectiv te simti ca intr-o sauna. Se poate spune ca e chiar placut daca esti un impatimit al bailor de aburi, dar exista un mare incovenient: nu poti renunta la haine in mijlocul autobuzului plin de copii…
Nemultumiti de situatia existenta multi calatori au adresat cereri RATB-ului in care au specificat ca doresc sa se monteze aparate de aer conditionat in autobuze. RATB-ul a constituit o comisie si zilele acestea s-au efectuat cateva teste privind oportunitatea introducerii instalatiilor de aer conditionat. Am citit azi in presa ca rezultatul testelor a fost unul negativ si ca nu se va introduce aer conditionat in niciun autobuz(detalii <<aici>>). Conform sursei citate, s-a considerat ca nu e oportun pentru ca in Bucuresti temperaturi extreme sunt inregistrate doar 30 de zile pe an, deci mai putin de 1/12 din perioada de utilizare normala anuala a autobuzului. Iar reclamatiile s-au referit doar la autobuzele Mercedes, nu si la celalalte, unde regia preconizeaza ca este si mai cald. Concluzia este simpla: sa fim fericiti ca in Mercedes-uri este mai rece decat in celelalte tipuri de autobuze si sa nu mai facem atatea nazuri!
Decizia luata contine unele detalii interpretate intr-un mod voit neadevarat. In primul rand in Bucuresti oficial sunt temperaturi extreme doar 30 de zile pe an, dar asta nu inseamna ca in interiorul autobuzului nu se inregistreaza peste 40o Celsius doar 30 de zile! De la sfarsitul lui aprilie pana la sfarsitul lui octombrie temperatura din autobuz depaseste cu cel putin 10 grade pe cea din mediul inconjurator (mare parte datorita efectului de sera de care va spuneam). In al doilea rand se considera „ca nu se justifica costurile” necesare montarii unor aparate de aer conditionat, avand in vedere ca acestea vor fi folosite doar in perioada verii. Ma intreb atunci de ce mai au autobuzele sistem de radiatoare? Daca tot nu se justifica costurile de ce sa se risipeasca bunatate de energie iarna incalzind un autobuz care oricum opreste des, deschide usile in fiecare statie si in care intra aer rece din nou?!? Nu e mai eficient sa renuntam si la radiatoare?
O ultima interpretare discutabila a concluziei comisiei este cea referitoare la comparatia dintre autobuzele Mercedes si celelalte tipuri de autobuze aflate in exploatare. Parerea mea este ca celalte tipuri de autobuze (DAF si ROCAR) sunt mai bine proiectate pentru perioada verii. Acestea dispun de geamuri care se pot deschide in plan orizontal si de cate doua trape in plafon care asigura un flux de aer mult mai bun. In felul acesta senzatia de „fierbere” este diminuata. In schimb la Mercedesuri aceasta situatie este amplificata de arhitectura autobuzului.
In final vreau sa va prezint si parerea mea legata de subiectul masina personala versus transportul in comun. Eu consider ca aglomeratia din Bucuresti este cauza intarzierilor autobuzelor si supraincaarcarii acestora. Aceasta aglomeratie nu poate fi tinuta sub control decat daca se intretine un sistem de transport in comun cu adevarat civilizat si care sa respecte cu strictete orele inscrise in fisele de parcurs, astfel incat cetatenii sa fie tentati sa il foloseasca in detrimentul trasportului cu masina personala. Ori acest deziderat nu poate fi indeplinit daca nu se introduce aer conditionat in autobuzele existente si nu se mai achizitioneaza si altele cu aer conditionat. Daca doresti ca oamenii sa renunte la masina lor personala care polueaza, incurca traficul si ocupa locurile de parcare, atunci trebuie sa le oferi o alternativa viabila in transportul in comun. Cu parere de rau trebuie sa afirm faptul ca in acest moment transportul in comun in Bucuresti nu respecta cerintele minime de confort si nu este nicidecum „civilizat” asa cum declara domnul primar…
Articole care au aceeasi tema:
- 04-06-2006 - RATB-ul, claustrofobia si istoria Romaniei
Articole din categoria Social:
- 10-04-2007 - Pastele in Bucuresti
- 03-04-2007 - "Big Brother"- de la Prima TV direct in strada!
- 19-03-2007 - Agonia de la Spitalul de Urgenta