Motto: “A început de ieri să cadă câte-un stâlp. Acum a stat!”
Sătul de atâta greutate care îl apăsa de câţiva ani, un stâlp de pe strada Berthelot a căzut la începutul săptămânii, antrenanad în căderea sa şi alţi stâlpi. Din fericire pentru trecătorii din zonă nu s-au înregistrat răniţi sau victime omeneşti. Conform sursei din HotNews singura victimă a acestui incident a fost un autovehicul, aparţinând unui riveran, ce a rămas şifonat în urma contactului cu stâlpul.
Probabil a fost afectat şi iluminatul public presupunând că stâlpii respectivi susţineau şi firele electrice pentru iluminare. Mai mult ca sigur furnizarea de cablu şi Internet pentru locuitorii din zonă a fost cel puţin perturbată. Dar, dacă este să facem un calcul mic ajungem la concluzia că au fost doar pagube materiale, deci nimic semnificativ. Accidentul în sine poate fi trecut la fapte diverse şi peste câteva zile uitat!
Problema va apărea atunci când – mai mult ca sigur – un alt stâlp încărcat peste măsură cu cabluri va ceda şi va lovi în cădere vreun pieton. Acest scenariu de coşmar nu face parte dintr-un film de groază ci din realitatea pură. Sute de stâlpi din Bucureşti sunt supraîncărcaţi cu diverse cabluri de la firme de cablu TV, internet, telefonie. Mai mult decât atât, atârnând în vânt şi în ploaie stau agăţaţi colaci întregi de fibră optică care apasă şi mai mult pe structura acestora de rezistenţă! Deci să nu ne mirăm dacă vom mai auzi despre stâlpi care cedează fizic şi se întind – la propriu – pe jos!
Dacă stâlpii de beton pot fi consideraţi mai rezistenţi datorită structurii acestora, nu acelaşi lucru se poate afirma şi despre cei din lemn aflaţi la periferia oraşului, dar care sunt la fel de încărcaţi! Inconştienţa celor care montează cablurile este foarte mare şi pare că nimănui nu-i păsa dacă stâlpul mai poate rezista cu încă un colac de fibră optică pe el! Puţin contează ce dezastre poate produce, atâta timp cât îngroparea cablului costă mult mai mult decât întinderea acestuia pe stâlp! Este o decizie pur economică care se va perputua indiferent de consecinţe!
Pentru desfăşurarea cablurilor pe stâlpi ai nevoie de aprobare de la Primărie. Şi trebuie să plăteşti chirie la Electrica sau la Primărie, în funcţie de cine este proprietarul stâlpului. Aceste lucruri costă, dar sigur nu se compară cu avalanşa de costuri generată de îngroparea cablurilor în pământ! Deci este mai ieftin şi mai uşor de executat pentru toţi operatorii care folosesc cablurile! Mai mult decât atât, săparea unui canal presupune şi întreţinerea acestuia, deci alte costuri! În schimb, dacă eşti chiriaş şi ai instalat toate cablurile respectând normativele în vigoare şi indicaţiile proprietarului stâlpului, atunci poţi declara cu nonşalanţă ca nu e vină ta că a căzut stâlpul! Ce dacă tu ai instalat zeci de cabluri groase pe stâlp? Atât timp cât plăteşti chirie să se ocupe proprietarul de starea stâlpului!
În aceeaşi ordine de idei, Primăria se află într-o situaţie defavorabilă total. Dacă îi obligă pe operatori să îngroape cablurile, atunci toţi aceştia vor majora tarifele arătând cu degetul spre hotărârea consiliului local. Dacă nu îi obligă, o altă parte a cetăţenilor vor reclama aspectul inestetic al stâlpilor şi faptul că aceştia se pot prăbuşi oricând. O situaţie dificilă care nu poate avea un răspuns imediat. Culmea este că tot Primăria este cea care trimite Administraţia Domeniului Public să taie crengile copacilor prinse între cablurile groase! Am văzut chiar un caz în care unui copac i-a fost tăiată toată coroana pentru că a avut nenorocul să crească în imediata apropiere a unui stâlp “nod de comunicaţie”. Trist, dar adevărat!
În final vă doresc tuturor să nu aveţi nenorocul de a fi prin apropiere atunci când următorul stâlp se va prăbuşi!