Schengen DA, dar NU pentru PĂRINȚI!

[UPDATE]: pe siteul Secretariatului general al Guvernului este publicată acum o versiune modificată a ordonanței, versiune care nu mai conține prevederile inițiale referitoare la necesitatea unei autorizații scrise. Vom vedea zilele următoare în Monitorul oficial care este versiunea adoptată de Guvern.

Ești părinte, ai copii minori și te bucuri că de la 1 aprilie 2024 nu mai stai cu copiii la coada (și) la pașapoarte la aeroport? Ghinion! Statul român s-a gândit că în cazul tău nu se vor aplica noile reguli Schengen și că trebuie să prezinți în continuare documentele de călătorie, atât ale tale cât și ale copiilor!

Mai exact, conform unei noi ordonanțe de urgență aflate în proces de avizare, TOȚI minorii sub 16 ani însoțiți de adulți vor avea nevoie de o AUTORIZAȚIE să călătorească în spațiul Schengen! Da, ați citit bine, TOȚI MINORII SUB 16 ANI nu vor mai putea călători în spațiul Schengen decât cu o autorizație SCRISĂ, emisă înainte de călătorie de către Politia de frontieră română! Indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți sau nu! Te gândeai că integrarea în spațiul Schengen te va ajuta să nu mai stai cu orele prin aeroport cu copiii? Ghinion din nou pentru că autorizația se eliberează într-un interval cuprins între 1 oră și 12 ore înainte de călătorie într-un “spațiu amenajat” al poliției de frontieră din aeroport sau port, deci va trebui să ajungi cu minim 2-3 ore înainte de plecarea avionului ca să ai timp să stai la coada la “autorizare”.

Ești cu copiii la mare în România și vrei să faci o excursie cu ei până în Bulgaria cu vaporașul? Ghinion din nou pentru că vei avea nevoie tot de o autorizație pe care o vei putea obține de la “cel mai apropiat punct de trecere a frontierei”. De ce să fie simplu când poate fi complicat?

Și pentru ca paradoxul să fie total, trebuie menționat că autorizația nu este necesară pentru minorii care călătoresc în afara spațiului Schengen. În cazul lor se aplica aceleași proceduri ca și până acum – se prezintă cu însoțitorii la controlul pașapoartelor, li se verifică vizual identitatea, pașapoartele și documentele de călătorie și, dacă totul este în ordine, trec mai departe fără alte formalități. Durează în medie câteva minute maxim! În schimb, pe fluxul Schengen – care ar trebui să fie fără verificarea pașapoartelor (!) – se verifica pașapoartele și documentele de călătorie și, dacă totul este în ordine, atunci ofițerul emite un document scris pentru minor. Acum nu știu cât de repede scriu ofițerii de la Poliția de frontieră, dar cu siguranță tot procesul va dura mai mult decât pe fluxul non-Schengen!

Partea cea mai halucinantă a acestei ordonanțe este că se va aplica tuturor minorilor sub 16 ani care doresc să călătorească în spațiul Schengen. Asta înseamnă că toți părinții vor trebui să solicite autorizație pentru fiecare copil în parte și pentru fiecare călătorie! Mai mult decât atât, ordonanță nu are în vedere doar cazurile speciale (părinți divorțați sau decedați, probleme de custodie a copiilor etc.) ci se vă aplica tuturor, adică și copiilor care călătoresc însoțiți de ambii părinți!

Nu-i așa că simți că statul român lucrează pentru tine ca să îți facă viață mai ușoară și să te scape de birocrație? Dacă ești părinte și dacă ordonanța va intra în vigoare în forma propusă, atunci sigur te vei bucura de “avantajele apartenenței la spațiul unic fără frontiere Schengen”, din moment ce integrarea îți va aduce mai multa birocrație și îți va consuma mai mult timp ca înainte!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Enervant:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.