Arthur Newman – un om nou cu sentimente vechi

Arthur Newman (interpretat de Colin Firth) este un personaj inventat, cea de-a doua identitate a lui Wallace Avery – director regional al Fedex. Şi de ce ar avea nevoie un director regional de o altă identitate? Pentru că simte nevoia să se elibereze din capcana corporaţiei din care face parte, capcană care i-a limitat opţiunile din viaţă. Wallace vrea să devină Arthur pentru un nou început şi pentru a simţi din nou bucuria vieţii.

Wallace se poate defini ca fiind realizat din punct de vedere profesional – poate avea o carieră promiţătoare, nu are probleme la serviciu şi nici nu se întrevede că s-ar putea schimba ceva în viitorul apropiat. Probabil mulţi oameni îl invidiază, dar sunt puţini cei care realizează faptul că Wallace este profund nemulţumit în adâncul sufletului său. Nemulţumirea sa provine din faptul că viaţa personală este un dezastru complet: a divorţat de soţie, iar fiul lui aflat la vârsta adolescenţei nici măcar nu mai doreşte să vorbească cu el. Probabil din acest punct de vedere singura lui bucurie este legată de relaţia pe care o are cu prietena sa Mina (Anne Heche), o colegă care are o viaţă la fel de programată şi de anostă ca şi a lui.

Pasiunea sa cea mare – golful – este cea care îi oferă prilejul de a se reinventa şi de a deveni un alt om. Wallace este foarte talentat la golf, dar nu reuşeşte să îşi stăpânească nervii îndeajuns astfel încât să câştige vreo partidă. În acest context el îl inventează pe Arthur Newman (Arthur “Om-nou” – lb. engleză) care are în palmares nenumărate campionate de golf câştigate şi care primeşte o ofertă de a fi instructor de golf într-un club privat. Bazându-se doar pe această promisiune, Wallace face rost de acte noi şi pur şi simplu renunţă la viaţa sa, înscenându-şi propriul deces şi lăsând totul în urmă.

Pe drumul său către noua carieră Wallace o cunoaşte pe Mike (Emily Blunt) a cărei poveste de viaţă este şi mai tristă decât a lui Wallace, implicând sinuciderea mamei sale şi spitalizarea într-un centru de boli mintale a sorei sale. Crezând la început că doar face o faptă bună salvând o fiinţă aflată în pericol, Wallace ajunge să se implice din ce în ce mai mult emoţional în relaţie, reuşind astfel să o cunoască şi mai bine pe Mike şi descoperind puţin câte puţin laturi necunoscute ale vieţii. În antiteză cu Wallace, Mike este capabilă să afle aproape imediat adevărul despre proaspătul jucător de golf, realizând încă de la început că Arthur este doar imaginea pe care şi-a construit-o Wallace pentru a scăpa de vechea sa viaţă.

Filmul prezintă în mare parte aventurile pe care cei doi le au în drumul lor către clubul de golf unde urma să se angajeze Wallace, drumul fiind presărat de momente inedite care îi fac pe cei doi protagonişti să se descopere reciproc şi să observe că viaţa nu este chiar atât de anostă şi de crudă precum şi-o imaginau ei, iar la sfârşit să realizeze că este bine să te bucuri de ceea ce îţi oferă destinul, indiferent cât de dificil ar fi acest lucru.

Finalul filmului este puţin neaşteptat, încadrat în mare măsură în genul dramă căruia îi aparţine pelicula. Cu toate acestea filmul poate reprezenta o lecţie de urmat pentru cei care se simt închistaţi în rutina zilnică din viaţă lor şi care îşi doresc o soluţie de ieşire din bucla în care se află. Exceptând desigur partea cu înscenarea propriului deces şi cumpărarea de acte false pentru o nouă identitate.

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Recomandari:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.