Moartea venea pe roţi clipind din faruri

Auzi, prietene, tu te crezi şmecher? Da, tu! Şi, da, şmecher cu ‘ş’ şi cu ‘ch’, nu cu ‘j’ şi cu ‘k’ cum eşti tu obişnuit să scrii! Ce te uiţi aşa la mine nedumerit? Ce nu înţelegi? Da, da, cu tine vorbesc! Nu, nu e nicio greşeală! Nu îţi mai aduci aminte de mine? Nicio problemă, îţi spun eu de unde ne cunoaştem! Ne-am întâlnit ieri pe stradă: eu conduceam liniştit şi corect Loganul meu, iar tu zburai cu aproape 200 km/oră în Mercedes-ul tău sport argintiu. Cu o mână ţineai volanul, iar cu cealaltă erai ocupat să apeşi ca bezmeticul pe butonul de faruri!

Încă nu te-ai lămurit cine sunt eu? Ai şi uitat deja? Eu sunt individul căruia trebuie sa îi mulţumeşti pentru ca încă mai trăieşti si poţi citi aceste rânduri! Cum aşa? Simplu: dacă eu nu apăsam ieri frână când ne-am întâlnit pe stradă, azi se făceau pregătiri de înmormântare la tine acasa! Nu mă crezi? Atunci intreabă şi tu în stânga şi în dreapta şi află care sunt cauzele cele mai frecvente ale accidentelor de circulaţie de la noi din ţară. Vezi dacă nu cumva depăşirile incorecte si teribilismul pe şosea nu sunt printre primele locuri! Apoi ai tot dreptul să mă contrazici!

Te întrebi de ce am pus frână? Pentru că eu, spre deosebire de tine, chiar gândesc când circul pe drumurile publice! Aşa că în secunda în care mi-a tăiat calea ca să îmi demonstrezi că tu ai avut dreptate şi că eu trebuia sa mă fi dat mai devreme la o parte din calea ta, am avut de ales: să apăs sau nu pedala de frână. Şi am apăsat-o. Cu putere chiar şi foarte brusc! Ştii de ce? Pentru că m-am gândit la consecinţe. Ceea ce tu nu ai făcut! M-am gândit că, deşi la ancheta se va stabili clar că nu a fost vina mea din moment ce tu ai intrat din lateral după ce ai executat o depăşire total haotică, tot eu voi avea de suferit mai mult!

Cum aşa? Nu uita ca eu conduc un Logan, maşina in jurul careia s-au iscat controverse referitoare la siguranţa pasagerilor in caz de accident, iar tu conduci un Mercedes cu nenumarate airbag-uri frontale si laterale şi multe alte sisteme de siguranţă! Deci, cine crezi tu că iese mai „şifonat” din povestea asta? Eu sau tu? De fapt singurul tău stres este să nu te rostogoleşti cu maşina. În rest, fiarele se repară. Sunt convins că mămica şi tăticul ţi-au făcut şi asigurare casco totală la minunăţia de maşină oferită drept cadou! Aşă că în maxim două săptămâni maşina ta e ca nouă. Te-ai gandit cumva la faptul că tot două saptămâni ar fi durat până când m-ar fi programat pe mine la prima operaţie din lungul şir ce ar fi urmat? Sigur nu…

Auzi, prietene, dar de ce trebuie eu să mă dau la o parte din calea ta? Cine eşti tu? „Spaima şoselelor”? „Regele asfaltului”? Nici pe departe! Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar tu eşti un NIMENI! Un NIMENI într-o maşină sport germană! Iar dacă continui să şofezi în halul în care o faci acum, nu va trece mult timp până cand vei ajunge doar un element statistic in calculul numărului anual de decedaţi din cauza vitezei excesive şi a depăşirilor imprudente!

Crezi ca dacă vei muri într-un accident rutier în timp ce goneşti cu peste 200 km/oră îşi va mai reaminti cineva de tine? Vei deveni erou naţional? În niciun caz! Sunt pline drumurile naţionale de cruci aşezate pe lângă carosabil. Te-ai oprit vreodată să vezi cum îi chema pe oamenii aceia? Nu? Nici nu mă aşteptam! Atunci de ce crezi ca s-ar opri cineva la crucea ridicată pentru tine? Eşti tu mai special? Nu cred!

Şi pentru ce toate astea? Ca să îi demonstrezi prietenei tale cât de tare eşti tu? Prietene, părerea mea este că daca ea se lasă impresionată de aşa comportament, atunci ori e mai puţin inteligentă ori îi e prea frică să îţi spună că greşeşti procedând aşa. Deci situaţia îţi este nefavorabilă oricum! Mai bine desparte-te de ea şi găseşte-ti o prietenă care să te mai tempereze. Poate aşa ajungi si tu la vârsta de 30 de ani!

Sincer, acum, nu ai vrea şi tu să îţi vezi copiii crescând? Iar dacă puţin îţi pasă de viitorul tău şi nu vrei să ai copii (între noi fie vorba, e „mare pierdere” pentru omenire ca nu faci tu copii!), ia spune-mi, la părinţii tăi te-ai gândit? Ce crezi ca vor simţi ei când angajaţii de la Institutul de Medicină Legală te vor aduna de pe asfalt fără suflare? Crezi că asta şi-au dorit când ţi-au făcut maşina si permisul de conducere cadou la majorat? Apropos, ştii de ce trebuie să fii major pentru a obţine dreptul de a conduce maşina? Pentru ca se consideră ca după 18 ani ajungi la un nivel de dezvoltare intelectuală care îţi permite să discerni dintre ce e bine şi ce e rău. În cazul tău am mari rezerve în a spune că poţi face această diferenţă!

În final vreau să te anunţ că data viitoare cănd ne vom mai întâlni pe stradă s-ar putea sa renunţ la Logan si este posibil să conduc o maşină de teren cu „gratar” din oţel ranforsat în faţa motorului şi care să respecte cele mai exigente norme de securitate ale pasagerilor. Şi poate îmi va fi mai greu să apăs frâna atât de repede…

Acest articol este un pamflet şi va fi tratat ca atare!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole care au aceeasi tema:


Articole din categoria Civilizatie:

Un pieton

Da…interesanta experienta ai trait. Astfel de experiente am trait eu, ca un simplu pieton care a avut curajul sa traverseze pe la trecere.Desi m-am asigurat, d a aparut o astfel de jucarie care gonea cu 100 si ceva la ora. Am alergat si am scapat teafar. El a incetinit? Nici gand . De ce ar face-o?
Zilnic vad pe strazile capitalei teribilistii de genul celui pe care l-ai descris tu . Nu stiu ce ma uimeste mai tare: prostia lor sau a parintilor…

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.