Capul lui Vîntu vrem!

Speriat de o potenţială înfrângere în alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României, actualul preşedinte Băsescu a apelat la o strategie foarte ingenioasă în ultimele zile ale campaniei electorale din 2009. Domnia sa a reuşit să facă o asociere între contracandidatul său, Mircea Geoană, şi unul dintre cei mai nepopulari români, Sorin Ovidiu Vîntu. Desigur, pentru a realiza ceea ce şi-a propus, domnul preşedinte a avut nevoie şi de concursul lui Sorin Ovidiu Vîntu care l-a atras şi apoi pus într-o situaţie relativ compromiţătoare pe Mircea Geoană. Astfel o parte dintre alegătorii indecişi au fost convinşi să voteze pentru Traian Băsescu, balanţa înclinându-se în final în favoarea sa.

Ceea ce reprezenta o poveste trecută şi uitată reapare în prim plan în aceste zile. Vechiul aliat de conjunctură, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost încarcerat pentru presupuse fapte de favorizare a infractorului. În fapt această acuzaţie se referă la o situaţie în care ar fi complotat împreună cu alţi oameni de afaceri pentru a-i oferi sprijin prietenului şi fostului asociat Nicolae Popa, judecat şi condamnat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii. Dar cum se face că omul cheie de la sfârşitul campaniei a ajuns acum după gratii? A greşit oare cu ceva? A reuşit să supere pe cineva influent şi şi-a pierdut acoperirea politică în faţa justiţiei? Sau, pur şi simplu, i-a venit rândul să fie anchetat şi judecat?

Părerea mea este că domnul Vîntu este acum victima unei alte strategii politice gândite şi puse în practică de către echipa de consilieri ai domnului preşedinte Băsescu. În prezent popularitatea domnului preşedinte scade vertiginos. La fel se întâmplă şi cu gradul de aprobare a acţiunilor întreprinse de domnia sa. Evident că domnul preşedinte trebuia să contracareze cumva această situaţie. În definitiv este foarte dificil să te menţii în fruntea sondajelor când mai bine de jumătate dintre televiziunile particulare prezintă aproape zilnic emisiuni care denigrează şi dezaprobă măsurile economice şi sociale întreprinse de către actualul guvern, sub atenta îndrumare a domnului Băsescu. Cu siguranţă în această situaţie se impun acţiuni drastice, acţiuni care să fie mult mai incisive decât vechea şi puţin eficienta prezentare a realizărilor măreţe la postul naţional de televiziune.

Deci ce e de făcut? În primul rând se distrage atenţia cetăţeanului de rând de la adevăratele probleme ale ţării prin diversiuni bine puse la punct. Mai întâi a fost arestat şi încarcerat pentru câteva zile Dan Diaconescu, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de televiziune din România. Nu vreau să fac nicio speculaţie referitor la vinovăţia sau nevinovăţia sa în acest caz, dar este destul de suspect cum un alt fost aliat al domnului Băsescu a ajuns după gratii. Desigur, ca circul să fie complet, s-au folosit cătuşe la vedere, relatări de la DNA şi tot tacâmul. Însă arestarea lui Diaconescu i-a făcut acestuia mai mult bine decât rău deoarece a devenit un fel de erou naţional persecutat politic. Mai mult decât atât, domnul Diaconescu a declarat că îşi va înfiinţă un partid politic şi că doreşte să candideze la următoarele alegeri.

În acest caz strategia a fost total nereuşită. Deci trebuie să fie pus în scenă ceva cu mult mai mult impact. Trebuie încarcerat un inamic al poporului. Uşor de identificat unul din moment ce diverse publicaţii descriu în articole ample multiple fapte de corupţie ale diverşilor funcţionari sau demnitari. Putea fi unul dintre aceştia ales, dar nu ar fi avut un impact decât limitat. Trebuia ales un individ pe care mulţi români l-ar fi vrut la închisoare. Şi cine ar fi putut fi mai bine ales decât Sorin Ovidiu Vîntu, presupusul autor moral al prăbuşirii FNI şi al sărăcirii a mii de români? Domnia sa este exact persoană pe care foarte mulţi români o doresc închisă pentru a se face oarecum dreptate.

De fapt opinia publică nu mai este interesată dacă au făcut o alegere realistă şi cumpătată cei care au depus banii la un fond de investiţii ce creştea în câteva luni că Făt-Frumos din poveste. Tot ceea ce contează acum este ca vinovaţii să plătească! Şi cum printre cei enumeraţi drept vinovaţi se află şi Sorin Ovidiu Vîntu atunci este şi mai bine dacă acesta este încarcerat. Chiar dacă este judecat pentru altceva decât prăbuşirea FNI. Contează doar să fie închis pentru a linişti opinia publică. Situaţia poate fi asemănată cu binecunoscută cerere “Capul lui Moţoc vrem” din nuvela Alexandru Lăpuşneanu. Aidoma lui Moţoc, Sorin Ovidiu Vîntu poate sfârşi tragic nu neapărat din vina sa, ci mai degrabă din nevoia de a fi cineva vinovat pentru ceva şi oferit drept trofeu mulţimii înfierbântate.

În cursul săptămânii trecute, pornind de la acest subiect fierbinte, posturile de televiziune au înregistrat creşteri ale audienţei, în special Realitatea TV – post deţinut de către Sorin Ovidiu Vîntu.  Emisiunile transmise au dezbătut situaţia existentă şi au formulat diverse ipoteze privind evoluţia viitoare a acestui caz. În toată această nebunie opinia publică a trecut foarte repede peste un amănunt ciudat al întregii poveşti: Sorin Ovidiu Vîntu a fost anchetat după ce un procuror (nu contează numele acestuia) s-a autosesizat referitor la anumite infracţiuni pe care suspectul le-a făcut. Şi când anume s-a autosesizat procurorul? Conform cotidianului Adevărul “Prin procesul verbal din data de 27.11.2009 procurorul s-a sesizat din oficiu cu privire la indiciile de comitere a infracţiunii de favorizare a infractorului”, adică a două zi după ce candidatul Băsescu a suferit o puternică lovitură de imagine cauzată de faptul că postul Realitatea TV a prezentat filmuleţul în care dumnealui pare că loveşte un copil.

Eu nu cred în coincidenţe. Mă ales în viaţă politică din România.

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Politica:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.