Frica de Oprescu

La începutul campaniei electorale, candidatul Sorin Oprescu a pătimit mult. Mai întâi nu i-au fost acceptate listele de susţinători, iar apoi candidatura sa a fost contestată în instanţă de către o doamnă. În această perioadă, domnia sa a organizat o conferinţă de presă pe care a intitulat-o sugestiv “Cui îi este frică de Oprescu?” în care a înfierat grupurile de interese ce se opun candidaturii sale. Rezultatul conferinţei de presă a fost unul nesperat, nici măcar de către iniţiatorul acesteia, şi s-a materializat în compasiunea pe care a simţit-o electoratul faţă de încercările grele la care este supus candidatul.

M-am tot întrebat de atunci şi până seara trecută cui îi era la acel moment aşa de frică de Oprescu? Probabil celorlalţi candidaţi, mai puţin Vasile Blaga, pe care îl puteam exclude din start deoarece toate sondajele de opinie îl considerau favorit pentru câştigarea fotoliului de primar sau, dacă nu, măcar favorit să intre în turul doi al alegerilor locale. Ba, mai mult, bursa zvonurilor preconiza un eşec total al candidaţilor Oprescu şi Diaconescu pe seama împărţirii electoratului fidel PSD între cei doi. Deci tot răul era spre binele candidatului Blaga. Rămâneau aşadar ceilalţi candidaţi care se vedeau puşi în imposibilitatea de a prinde turul doi!

Răspunsul la întrebarea mea a venit pe neaşteptate seara trecută când am urmărit emisiunea ce l-a avut ca invitat pe domnul preşedinte Băsescu la postul Realitatea TV. Recunosc că nu am avut răbdare să urmăresc toată emisiunea, dar am prins ideile importante care au fost vehiculate pe parcursul ei. Mă aşteptam ca domnul preşedinte să îi facă anti-campanie candidatului Oprescu şi să îl laude puţin pe “buldogul” Blaga, dar am rămas total suprins de atitudinea avută de Băsescu, total neconforma cu poziţia de şef de stat. Din experienţele anterioare – vezi alegerile pentru Parlamentul European – era de aşteptat ca domnul preşedinte să nu fie imparţial, dar, în niciun caz, nu mă aşteptam să fie atât de acid şi de înverşunat. Am avut la un moment dat impresia că domnul Băsescu se comportă ca şi cum dumnealui ar fi în luptă în turul doi cu Sorin Oprescu, şi nu Vasile Blaga! Aşa că m-am întrebat iarăşi: să îi fie frică lui Băsescu de Oprescu?

Părerea mea este că domnului preşedinte Băsescu îi pică foarte prost aceste alegeri, oricare ar fi deznodământul acestora. Este evident pentru toată lumea că victoria candidatului Sorin Oprescu ar putea fi identificată ca pe un eşec al preşedintelui. Mai mult decât atât, posibilul viitor primar Oprescu ar putea începe anumite controale care pot scoate la suprafaţă eventualele afaceri oneroase încheiate în primărie în ultimii ani. Deci este varianta cea mai nefericită! Pe de altă parte nici victoria candidatului Vasile Blaga nu este oportună pentru poziţia lui Traian Băsescu. Drept urmare, după părerea mea, preşedintele Băsescu este dispus să accepte un compromis şi să aleagă varianta cea mai puţin nocivă, cea în care reprezentatul PD-L va fi investit în final în funcţia de primar.

Dacă Vasile Blaga va câştiga sunt absolut convins de faptul că raportul de forţe din cadrul partidului democrat-liberal se va modifică substanţial. Influenţa lui Vasile Blaga va fi mult mai mare, iar deciziile sale vor cântări foarte mult. Se va schimba şi starea actuală în care preşedinte este domnul Boc, iar dumnealui este primar în Cluj, dar toate deciziile importante se iau în Bucureşti! Oricât de iscusit ar fi dumnealui, la un moment dat tot trebuie să îţi prioritizezi acţiunile, iar domnul Boc poate fi tentat să aleagă Clujul în defavoarea Bucureştiului. În acel moment s-ar naşte un lider important chiar în centrul partidului, care, în afară de faptul că este preşedintele organizaţiei Bucureşti, a fost şi ales în mod direct de către bucureşteni!

Însă nimic nu se poate compara cu victoria candidatului Sorin Oprescu! Preşedintele Traian Băsescu preconizează ce anume se poate întâmpla dacă Oprescu câştigă! Părerea mea este că, în afară de pierderea controlului asupra Capitalei şi potenţialele controale şi anchete ce s-ar putea declanşa, preşedintelui Băsescu îi este frică cel mai mult de însăşi ascensiunea politică a lui Sorin Oprescu, pentru că este ştiut faptul că fotoliul de primar te poate ridica către funcţia de prim-ministru sau de preşedinte. De aceea cred eu că există atâta înverşunare!

Sorin Oprescu a mai pierdut alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei. Nu ar fi un lucru nou! Dar am remarcat faţă de celelalte competiţii anterioare faptul că Oprescu este altfel. Se comportă altfel, vorbeşte altfel şi, dacă îmi este permis, înjură altfel! Domnia sa a învăţat din confruntările anterioare că atunci când eşti reprezentantul unui partid nu poţi spune vrute şi nevrute pe post pentru că ai un standard de păstrat. Dar acum Sorin Oprescu este independent şi se poate comporta aşa cum are chef şi cum crede de cuviinţă pentru a câştiga un vot în plus!

Tocmai aici este problema preşedintelui Băsescu! Sorin Oprescu este total diferit de cel care a pierdut fotoliul de primar în faţă sa în 2000. Acum s-a metamorfozat într-un politician abil, capabil să atragă masele şi cu o aură de învingător! Este exact reţeta de succes care l-a propulsat pe Băsescu în funcţia de primar şi preşedinte! Iar Băsescu ştie asta şi intuieşte ce se poate întâmpla dacă Oprescu câştigă! Situaţia se poate compara, după părerea mea, cu un maestru care observă un ucenic foarte talentat şi începe să îi fie frică de faptul că ucenicul ar putea încerca ceva vrăji tocmai pe maestru…

În final vreau să atrag atenţia asupra unui fapt ce mi s-a părut total ilogic. Mai întâi preşedintele Băsescu a încercat aproape toată emisiunea să îl asocieze pe Oprescu cu marele său duşman Ion Iliescu, afirmând la un moment dat că Sorin Oprescu este marioneta fostului preşedinte. Însă, spre final, preşedintele Băsescu afirmă că Oprescu nu poate conduce primăria pentru că nu poate coordona Consiliul General din postura de independent. Apoi eu nu mai înţeleg: ori Oprescu este o marionetă şi Ion Iliescu îl conduce, iar dacă se întâmpla acest lucru nu cred că există vreun consilier – cel puţin cei de la PSD şi poate cei de la PNL – care să nu asculte de cuvântul lui Ion Iliescu, ori acesta este independent? Cum vine treaba, Oprescu este marionetă când trebuie să îl asociem cu cineva ca să îi stricăm imaginea, dar este independent când vine vorba de preluarea puterii în oraş?!? Teoria asta cam scârţie…

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Politica:

Andrei

Nu stiu daca te-ai uitat ieri la tv sau nu .. nu stiu cat te uiti tut la tv dar te rog sa iei declaratia lui Tariceanu din 04.06.2008 sis a o compari cu declaratiile lui Ceausescu si Iliescu. O sa ai neplacuta surpriza sa constati ca se promit pensii mai mari, salarii mai mari .. etc cam orice pentru ca sa se atraga oamenii, doar ca toata treaba asta se intampla acum in alegeri .. dar cat au fost la guvernare nu au facut decat sa-si rotunjeasca conturile din banci. Oprescu este un om foarte alunecos, sincer este perfid si ar face orice ca sa castige. Problema lui este ca vrea sa fie primar dar nu vrea sa renunte la posturile multe pe care le ocupa .. este cumva oprescu un erou? Nu cred si cum ca orice muritor si pentru el ziua are tot 24 de ore nu inteleg unde vrea sa ajunga. Ai citit programul candidatilor? O autostrada suspendata? de ce ca sa creeze o gaura neagra din care sa traga domnii bani timp de multi ani de zile? Cum sa te gandesti la asa ceva cand tu nu esti in stare sa faci nimic 18 anide zile (ma refer aici la PSD + PNL). Vrei sa stii de ce Blaga? Iti spun eu de ce. pentru ca pasajul de la Bucur Obor arata intr-un fel, pentru ca capatul tramvaielor de la unirii arata intr-un fel (facute de Videanu), pentru ca sectorul 3 este curat, cel mai curat, Pentru ca aproape peste tot pe unde au fost primari PD s-au vazut rezultate, si pentru ca nu pot spune acelasi lucru si despre PSD sau PNL.

eFTy

Lasand la o parte “omg Blaga & PD rulz!!!1one”, cine dracu crede ca Oprescu e independent??? Serios. Vanghelie? Avand in vedere mica lui manevra de acum 4 ani, cred ca chiar si el isi da seama de cum stau lucrurile…

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.