Basarabenii, cetateni romani? (II)

Va spuneam in partea I a acestui articol faptul ca aproximativ o cincime din locuitorii Republicii Moldova au depus – sau intentioneaza sa o faca – documentele pentru obtinerea cetateniei romane. Personal mi se pare un numar foarte mare care ar putea genera anumite incoveniente majore, atat pentru Romania cat si pentru Republica Moldova.

In primul rand ar creste numarul cetatenilor romani. La prima vedere acest lucru nu este neaparat un dezavantaj. De atatia ani oameni importanti din societatea noastra ne indeamna sa fim atenti la sporul demografic, care este negativ in ultimii 15 ani, si la fenomenul de imbatranire a populatiei. Pe de alta parte, atentie la faptul ca noii cetateni nu sunt toti la prima tinerete!

Un avantaj major preconizat de catre presedintele Traian Basescu este faptul ca la viitoarele alegeri din 2009 cetatenii romani proveniti din Basarabia vor vota cu dumnealui in semn de multumire pentru faptul ca le-a oferit cetatenia. Pare putin probabil acest lucru! In primul rand, nimeni nu poate garanta faptul ca respectivii vor vota cu Basescu si nu cu contracandidatul lui, asta in cazul in care vor vota! Dupa parerea mea acest lucru nu se va intampla! Greu de crezut ca guvernul din Republica Moldova va permite organizarea de alegeri pentru Presedintele Romaniei pe tot teritoriul sau in 2009! Deci va fi doar o sectie de votare la Ambasada Romaniei de la Chisinau. Si nu prea cred eu ca toti cetatenii romani cu domiciliul in Republica Moldova vor fi cuprinsi de un patriotism subit, vor pleca dis-de-dimineata din toate colturile tarii si vor forma cozi interminabile la sectia de votare! Iar cei care sunt deja la munca in Spania sau Italia cu pasaportul romanesc in buzunar vor avea si mai putine sanse sa ajunga sa voteze!

Analizand situatia din punct de vedere economic, cresterea numarului de cetateni are un efect benefic. Sociologii afirma deja ca asistam la un fenomen de migrare accentuat al romanilor spre Vest. Iar in urma lor vor veni emigranti – ucrainieni, rusi, chinezi. In aceste conditii nu mi se pare anormal ca unele pozitii lasate libere de romanii plecati in Vest sa fie ocupate de basarabeni cu cetatenie romana. De altfel, gasesc ca acest lucru este benefic pentru ambele parti: posturile nu raman neocupate, iar basarabenii vor lucra relativ aproape de casa (in ideea ca Romania este mai aproape de Republica Moldova decat este Spania!). In fapt, acest lucru se petrece si acum, iar impunerea vizelor de trecere a frontierei este un impediment major! Apare intrebarea: avand pasaport romanesc in buzunar, noii cetateni se vor opri in Romania sau vor pleca mai departe spre Vest, lasand in urma statul care i-a (re)adoptat?

Din punct de vedere politic situatia este mai nuantata. Rusia este total impotriva acestor practici, Uniunea Europeana nu a prezentat un punct de vedere oficial pro sau contra, dar presupun ca va emite o pozitie impotriva, bazandu-se pe reactia Rusiei. In acest caz, daca Romania nu va da curs solicitarilor de oprire a fenomenului isi va stirbi puternic din credibilitatea pe care a obtinut-o in ultimii ani. Evident ca Republica Moldova este si va fi impotriva! Pe americani nu ii intereseaza in mod direct subiectul, mai ales ca influenta lor la Bucuresti tinde sa scada de cand Romania asculta mai mult de ce se spune la Bruxelles!

Parerea mea este urmatoarea: consider neintemeiata hotararea autoritatilor romane de a acorda cetatenia romana tuturor celor din Republica Moldova! Sunt de parere ca aceasta metoda este inoportuna si nu aduce niciun beneficiu Romaniei (atat Romania actuala cat si cea din perimetrul granitelor din 1918). In favoarea afirmatiilor mele aduc urmatorul argument: daca toti romanii din Basarabia vor “redobandi” cetatenia romana, ce ii va face sa nu plece din Republica Moldova? Exemplul pe care il ofer eu este Ungaria care avea aceleasi idei pe care le are si Romania azi: oferirea cetateniei tuturor maghiarilor din afara statului ungar. Atunci s-a pus problema: ce se va intampla daca mare parte din cei care vor primi cetatenia nu vor mai fi interesati sa mentina spiritul si traditiile in locurile in care traiesc ei acum si vor dori sa plece inspre Ungaria? Raspunsul: nu se vor mai comporta ca un factor activ de presiune asupra statului gazda in vederea unei posibile reintregiri a Ungariei Mari.

Acelasi scenariu pesimist il preconizez si pentru Romania. Treceam azi prin Piata Universitatii si am vazut un afis lipit pe un stalp in care Stefan cel Mare “spunea”: <<Basarabia, pamant romanesc!>> Sunt 100% de acord cu acest lucru! Cu toate acestea, daca mare parte din basarabenii cu cetatenie romana vor pleca din Basarabia (chiar inspre Romania si nu mai departe) si in urma lor vor veni rusi si/sau ucrainieni, ma intreb ce legitimitate va mai avea statul roman si guvernul de la Bucuresti atunci cand va declara ca Basarabia este intradevar pamant romanesc si va dori sa faca unirea cu Republica Moldova peste 5, 10, 20 de ani?

De fapt, ce i-ar determina pe toti noii cetateni sa nu plece din Republica Moldova? Ce i-ar retine acolo? Nivelul redus de trai de care fug acum? Procesul de distrugere fatisa a valorilor nationale romanesti in favoarea celor “moldovenesti”? Sau poate afinitatile guvernului fata de Rusia? Un lucru insa e sigur: sa afisezi in Republica Moldova o atitudine pro-Romania poate fi foarte periculos si se poate termina cu o arestare! (vezi curaj.net).

Solutia pentru problema spinoasa a cetateniei etnicilor romani din Basarabia este una singura: UNIREA NEINTARZIATA INTRE ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA! Cu toate acestea imi este greu sa cred ca cei 2,2% din cetatenii Republicii Moldova, care au avut curajul sa declare ca sunt romani la ultimul recensamant, vor putea influenta intr-un fel pe cei 75,8% care s-au declarat moldoveni (date Wikipedia). Ca sa nu mai vorbim si de reticenta mai mult sau mai putin evidenta a celor 20 milioane si ceva de romani care traiesc in Romania!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole care au aceeasi tema:


Articole din categoria Politica:

Nicolae Naumof

Bogdan,

Cred ca iti faci probleme de genul “drobul de sare”. Republica Moldova nu se uni cu Romania nici acum nici peste 100 de ani pentru ca vremea unirilor si secesiunilor a cam trecut.

Tu vorbesti de cetatenii RM care vor cetatenia romana. Ar trebui sa o primeasca foarte usor pentru ca Romania, afara de pasapoare si carti de identitate, nu pierde nimic. Cetatenii RM vor cetatenia romana pentru ca vor sa le fie mai bine.

Cred ca uiti ca si romanii erau disperati sa obtina cetatenii straine (US, UK, DL, IT) si se ajungea la casatorii de forma, emigrare ilegala etc. Gandeste-te la vorba romaneasca ce tie nu iti place altuia nu ii face.

Cu totii suntem oameni, cu totii suntem egoisti si ne dorim binele

Trandafir

Desi locuiesc in Basarabia, am fost si voi fi romanca pana voi muri! Aveti grija, fratilor, nu ne tradati, ca ati facut-o de nenumarate ori de-a lungul istoriei. Basarabia este trup din trupul Romaniei. Nu doresc cetatenia unei tari straine, ci cetatenia Tarii in care s-au nascut si trait stramosii mei-ONESTII. Port cu mandrie acest nume. Imi pare rau ca se acorda cetatenie la tot felul de venetici rusofoni care nu pot spune doua vorbe romaneste şi nu se i-au in seama adevaratii romani de peste Prut. Aveti curajul sa rezolvati odata si pentru totdeauna problema cetateniei.

x

cetatenii asa zisei republici moldova , nu vor obtinerea cetatenii romane , ci REDOBANDIREA ei . Ei sunt romani si punctum !!!

ionitel anatolie

SUNT ROMAN DIN BASARABIA SI ASA VA FI MEREU.
SUNT DEACORD CU D-RA DE MAI SUS CARE SPUNE CA TOTI RUSOFONII DIN CHISINAU AU CETATEMIE ROMANA DAR ADEVARATII ROMANI DE AICI ASA SI NUMAI VISEAZA LA CETATENIE………..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.