Istoria Romaniei? In consolidare!

Duminica trecuta am fost la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Ultima ora am vizitat acest muzeu cand avea ceva mai mult de cinci ani, eram in Bucuresti in vizita si tatal meu a vrut sa mergem impreuna la muzeu ca sa vedem si noi cum este prezentata istoria tarii noastre. De atunci si pana acum nu am mai reusit sa trec din nou pragul acestui muzeu desi am trecut de multe ori pe Calea Victoriei.

Grabit de vantul care batea in rafale puternice saptamana trecuta, am deschis usa mare si impunatoare de la parterul muzeului cu aceeasi curiozitate si dorinta de a afla chestii noi ca si acum aproximativ douazeci de ani. Nu mai tin minte exact cum s-au intamplat lucrurile atunci, dar acum impactul a fost maxim! Imediat ce am trecut pragul muzeului am intrat in contact cu un jardarm care injura in cel mai autentic grai romanesc pe cei care nu inchid usa dupa ce intra in muzeu. Acelasi individ mi-a aratat si drumul catre casa de bilete.

Am urmat drumul catre casa de bilete, am stat frumos la coada si am cumparat bilete. Nu voi comenta prea mult faptul ca biletele pe care le-am primit nu aveau trecuta serie si numar, pret si alte detalii. Sa inteleg ca tocmai Muzeul de Istorie s-a apucat de evaziune fiscala? Si pentru ce suma? Pentru 3 lei intrarea generala (1.5 lei pret redus)?

Dupa ce am achizitionat bilete am inceput turul de vizitare. Nicaieri sageti sau alte semne de orientare, dar am identificat destul de usor pe doamna care verifica biletele si care a fost amabila sa ne arate sensul pe care trebuie sa il parcurgem. Asa am aflat ca vom incepe vizitarea cu expozitia „Sportul si francofonia”, apoi urmeaza expozitia permanenta filatelica si a postei romane, in centrul holului mare de la parter se afla expozitia de insemne si medalii masonice, in stanga ei este holul catre sectiunea antica, iar in stanga parterului se afla expozitia „Viata in Epoca de Aur”. Imi mai spune ca la subsol se afla tezaurul si ca acesta este tot turul pe care il pot face.

Oarecum dezamagit de oportunitatile prezentate, intreb si eu de evul mediu, de istoria moderna, ce s-a intamplat de la Traian si Decebal pana la „Epoca de Aur”? Raspunsul e transant: „Muzeul e in reconstructie in vederea consolidarii! Sectiile acestea sunt inchise publicului!” Adica aproape 2000 de ani de istorie este inchisa publicului? Si atunci de ce se mai numeste Muzeul National de Istorie??? Daca este in reconstructie, de ce nu s-a inchis muzeul de tot, sa se consolideze si apoi sa se deschida integral? Ma intreb ce parere si-au facut cele doua studente straine din fata mea la coada la bilete cand au aflat ca Romania nu are niciun fel de istorie de la colonizarea Daciei de catre romani pana la „Epoca de Aur”! Asta daca au inteles ceva din afisele si textele de prezentare care erau exclusiv in romana, cu o singura exceptie la expozitia despre francofonie!

Dupa ce am trecut repede prin expozitia despre sport si francofonie si prin cea despre posta si filatelie, m-am oprit mai mult asupra celor trei care ma interesau cu adevarat: masoneria, tezaurul si „Epoca de Aur”. Am inceput cu expozitia despre masonerie. Interesanta intr-un anumit fel. Am vazut acolo distinctii masonice, insemne specifice diverselor loji masonice, imbracaminte folosite la diverse ritualuri. Pe pereti erau biografii ai unora dintre marii conducatori ai masoneriei in Romania de la Dimitrie Cantemir pana la domnii fanarioti si Tudor Vladimirescu, dar erau si masoni straini foarte cunoscuti ca primul presedinte al S.U.A., George Washington. Evident ca a fost interesant, asa cum orice lucru misterios este interesant…

Am trecut apoi la subsol pentru a vedea tezaurul Romaniei – atat cat a mai ramas din el, pentru ca restul este la vecinii nostri prieteni de la rasarit. Aici am vazut coifuri de aur, diamante, coroane ale reginei Maria. Foarte interesant. Cel mai vizitate erau bratarile dacice recuperate de curand de statul roman. Care bratari erau mai mult un obiect de cult decat o podoaba din moment ce aveau aprox 1 Kg fiecare. Sunt curios sa vad si eu domnisoara / doamna aceea care poarte o bratara de 1 Kg. Poate doar daca vrea sa faca culturism de performanta!…

In finalul vizitei mele ajung la expozitia despre „Epoca de Aur”. Aici era cea mai mare aglomeratie! Insa sa nu credeti ca numarul vizitatorlor este direct proportional cu importanta si relevanta obiectelor expuse. Intradevar se puteau vedea obiecte care erau la ordinea zilei inainte de ’89, intrai – oarecum – in atmosfera specifica acelei perioade, dar era ceva care nu se afla la locul lui. Nu stiu exact ce, dar erau cateva discrepante usor de observat: doua ecrane cu plasma LG conectate la un DVD-Player Sony prezentau un montaj de imagini filmate in perioada 1970 – 1989 despre Nicolae Ceausescu. Culmea este ca aparatele electrocasnice mentionate fabricate in tari cu un capitalism avansat prezentau un film despre un adept al socialismului! In aceasta privinta cel mai mare paradox il puteai observa cand se terminau capitolele DVD-ului si observai ca DVD-Player-ul are un meniu cu o poza in care este infatisata Statuia Libertatii din New York! Probabil Ceausescu se rascoleste in mormant cand vede ca in pauze din momentele cu el este prezentata emblema „capitalismului decadent”…

Expozitia in sine este saraca in obiecte interesante. Cateva articole din ziare (comentate si adnotate in cel mai anti-comunist mod posibil!), tablouri cu „tovarasul si tovarasa”, obiecte omagiale de mari dimensiuni, vestita poza trucata in care cei doi s-ar fi cunoscut la o manifestatie a Partidului Comunist (manifestatie organizata in fapt de Partidul National Taranesc), imbracaminte a pionierilor si a soimilor patriei sunt „piesele de rezistenta”. Pe alta latura se afla o sectiune speciala dedicata metodelor folosite de securitate pentru reprimarea rezistentei anticomuniste. Sunt interesante din punct de vedere tehnic mijloacele audio-video folosite pentru supraveghere, dar in rest mai nimic… Intreb retoric: unde sunt toate obiectele care umpleau la refuz muzeul de istorie despre Ceausescu inainte de ’89 si de care imi aduc eu aminte de la vizita anterioara? Au fost vandute la licitatie? Au mai ramas doar cateva cat sa umple o expozitie de 200 m2?

Mi-a atras atentia ceva numit „interior de camera de apartament”. Aceasta are o masa cu musama, un aragaz de voiaj cu butelie, o lampa cu gaz pentru caderile inopinate de curent, o canistra cu benzina pentru orice moment de necesitate si un resou pentru gatit. Cam asta e tot. Ma asteptam la mai mult! Sunt atatea alte obiecte care ar fi putut fi prezentate (vezi o lista <<aici>>), dar care nu si-au gasit loc in expozitie sau nu au fost cautate.

Senzatia mea este ca cea / cel care a avut ideea de a organiza aceasta expozitie are o problema personala cu „Epoca de Aur” pentru ca toate lucrurile sunt privite dintr-un unghi foarte negativ! Casa Poporului este un „proiect faraonic, mare consumator de resurse, fara aplicabilitate in practica”, Ceausescu este „marele daramator de biserici” cu toate ca toate pozele prezentate arata cum au fost mutate biserici intregi de pe amplasamentele lor catre noi amplasamente, deci nu au fost demolate…

Dupa mai multe ore de vizitat am plecat de la muzeu cu o dezamagire mare. In primul rand Romania nu mai are istorie intre anul 106 e.n pana prin 1970, iar istoria contemporana cu noi – mai mult sau mai putin – este prezentata deformat, asemeni modului cum era si „inainte”, numai ca atunci era facut totul la comanda, iar acum se face din „libera initiativa”…

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole din categoria Recomandari:

eFTy

„Historia vitae magistra” – Cicero
Poate ar trebui sa punem aceste trei cuvinte vis-a-vis de muzeu – crezi ca se prind? 🙂

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.