Micul Paris faţă în faţă cu marele summit NATO

Amintiri de la summit-ul NATO

Până la urmă am luat în calcul sfatul lui Mihnea şi am plecat din Bucureşti în zilele marelui summit. O parte din amintirile pe care le voi descrie se referă la evenimente care s-au petrecut în timpul summit-ului şi pe care le-am cunoscut doar prin intermediul mass-media, deci nu în mod direct! Oricum nu e mare diferenţă pentru că şi dacă aş fi rămas în Bucureşti tot n-aş fi putut participa direct la eveniment…

Amintirea 1: Curăţenia de primăvară a început din martie

Pregătirile pentru marele summit NATO s-au făcut până pe ultima sută de metri. Pretutindeni vedeai câte un individ care făcea ceva ca să fie “totul frumos şi ordonat” la venirea distinşilor oaspeţi. Indiferent dacă dădea cu grebla, planta flori sau copăcei, asigura cât de cât fluenţă circulaţiei sau doar stătea şi se uita când în stânga când în dreapta, fiecare individ dintre cei care au participat la organizarea evenimentului era profund cuprins de importanţa muncii lui! Toţi se comportau de parcă ar fi pregătit Bucureştiul pentru marea întâlnire mondială în care se va hotărî instituirii păcii pe tot globul! Şi când te gândeşti că NATO este, înainte de toate, o organizaţie cu profund caracter militar!

S-a făcut curăţenie în aceste zile cu aşa o pasiune încât nu îmi vine să cred că aceeaşi gunoieri acum puteau da cu mătura, dar în restul zilelor nu! E culmea cum în zilelele anterioare summit-ului, zile în care au fost demontate o serie de coşuri de gunoi, a fost mai curat pe străzi decât în zilele în care acele coşuri de gunoi erau amplasate la locul lor! Iar în ceea ce priveşte parcarea mi s-a părut aproape ireal faptul că pe anumite străzi secundare – ticsite de maşini parcate anapoda în celelalte zile – nu mai era nicio maşină parcată! Pe aceste străzi nu cred că le-am văzut niciodată fără maşini parcate. Iar acum pustii! Începusem să mă simt ca în filmele americane în care vreun dezastru se întâmplă şi rămân străzile pustii fără ca locuitorii să mai treacă pe acolo!

Ceea ce m-a deranjat pe mine cel mai mult este faptul că a trebuit să vină summitul NATO ca să se facă curăţenie cum trebuie! De ce nu se păstrează acest standard de curăţenie şi în celelalte zile? De ce eu, ca locuitor al Bucureştiului, nu primesc acelaşi serviciu public în fiecare zi? Că doar pe mine mă costă la fel! Aşa că mă întreb de ce măturătorul şef nu îi supraveghează pe ceilalţi maturatori cu aceeaşi sârguinţă şi în alte zile? De ce nu se spală cu detergent străzile în fiecare noapte? De ce nu se adună praful şi mizeria din jurul rigolelor în fiecare zi? Nu merit decât o dată pe an să am parte de acest tratament? Pentru ca până acum Bucureştiul a fost la fel de curat doar cu ocazia întâlnirii mondiale a poştelor, sommet-ului francofoniei şi acum cu ocazia marelui summit NATO!

Părerea mea este că s-a păstrat vechea meteahnă conform căreia se face curăţenie doar când vine tovarăşul prim-secretar! Doar atunci trebuie să fie oraşul frumos ca să putem raporta că am terminat cu succes curăţenia de primăvară, am plantat toţi pomişorii, am văruit clădirile şi am măturat toate străzile! Apropos, am citit aici că platanii plantaţi cu ocazia marelui summit au fost furaţi! Culmea e că sunt atât de mulţi politişti pe stradă, iar nişte indivizi au reuşit să fure platanii! Da, despre platanii plantaţi vorbesc, adică despre copaci plantaţi, nu despre câteva flori ce putea fi smulse repede! Aşa că cineva a venit noaptea, a scos platanii cu tot cu rădăcini şi a plecat! Cum de a reuşit să facă acest lucru cu atât de mulţi poliţişti în jurul lor nu ştiu! Oricum, merită remarcat profesionalismul sutelor de poliţişti care se aflau pe stradă!

Că tot veni vorba de poliţişti, am aflat din mass-media faptul că a fost impus un standard pentru toţi oamenii legii care au fost prezenţi pe stradă: înalţi şi fără burtă! Aşa că “au fost importaţi” agenţi de poliţie din alte judeţe pentru a se respecta această cerinţa! Mi se pare o decizie total hilară! De ce s-a făcut aşa? Ca să observe ceilalţi şefi de state ce poliţişti supli avem noi? Şi cui ajută acest lucru? Cetăţenilor din Bucureşti? Românilor în general? Aliaţilor din NATO? Părerea mea e că nimănui! Nimănui nu-i pasă dacă poliţiştii noştri sunt mai graşi sau mai slabi sau dacă aleargă mai repede sau mai încet după infractori! Totul a fost de faţadă! Era mult mai bine dacă se hotăra să fie trecuţi la un regim alimentar politiştii existenţi astfel încât aceştia sa devină mult mai supli, nu să “se importe” agenţi din alte judeţe!

Amintirea 2: Nimeni nu e mai important ca …

Bush, Putin, Sarkozy sau cine mai ştie cine. Ba, mai mult, toţi locuitorii Bucureştiului au complotat şi au dorit să organizeze un atentat care să îl vizeze pe unul dintre aceştia sau chiar pe toţi dacă e posibil! De unde ştiu lucrul acesta? Presupun şi eu pentru că am văzut atâţia poliţişti şi jandarmi pe stradă în această perioadă încât credeam la un moment dat că s-a instituit legea marţială!

Nu mai spun de situaţia total anormală în care marţi seară nu am putut reveni acasă pentru că venea Bush şi se închisese circulaţia în câteva cartiere întregi în jurul aeroportului. Da, am scris bine! În câteva cartiere! Nu e vorba doar de strada pe care urma să treacă el şi pe care era instalat culoarul unic, ci şi de străzile adiacente şi de străzile adiacente străzilor adiacente culoarului unic! Eu acum înţeleg nevoia de securitate sporită, dar parcă nici aşa! Nici măcar pentru conducătorul iubit Ceauşescu nu se închidea circulaţia pe asemenea rază!

Mă întreb dacă în ţara lui (adică SUA, Rusia sau Franţa) preşedintelui i se asigură asemenea culoar unic în care nu are voie picior de muritor să intre! Mă întreb cum ar reacţiona electoratul din cele trei ţări dacă “fiul iubit” ar face “pârtie” printre ei şi i-ar trata cu asemenea dispreţ. Probabil popularitatea respectivului va avea imediat un parcurs descendent. De aceea politicienii cu experienţă evită situaţiile în care pot fi catalogaţi drept elitişti şi exclusivişti, preferând să se amestece prin mulţime.

Desigur, în cazul summit-ului NATO de la Bucureşti era nevoie de o zonă de siguranţă sporită, dar asta nu înseamnă că nimeni nu mai avea voie să respire într-o arie de câteva cartiere în jurul aeroportului! În definitiv, eu, cetăţean al Bucureştiului, sunt gazdă, iar ceilalţi sunt musafiri la mine în oraş! Sunt de acord că ei trebuie să se simtă cât mai bine şi în siguranţă totală, dar asta nu înseamnă că eu nu mai am voie să mă duc acasă până când Bush ajunge sau pleacă la aeroport din moment ce el se fâţâie când la Bucureşti când la Constanţa!

Culmea este că la Constanţa acelaşi culoar unic nu a permis intervenţia pompierilor la un incendiu izbucnit în incintă unei săli de jocuri! Curiozitatea mă face să întreb: dacă Bush sau Băsescu ar fi ştiut că pompierii aşteaptă în zadar trecerea coloanei oficiale, oare unul dintre aceştia ar fi ordonat oprirea coloanei pentru a permite accesul maşinii de pompieri?

Facebook Twitter Pinterest Linkedin Email


Articole care au aceeasi tema:


Articole din categoria Social:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENŢIE !!! Toate comentariile sunt moderate.
Vor fi aprobate doar comentariile care se referă strict la tema dezbătută în cadrul articolului și care nu conțin replici rasiste, xenofobe sau jignitoare.
Vor fi respinse automat comentariile care folosesc un limbaj nepotrivit și/sau care conțin injurii la adresa autorului articolului original sau la adresa unui autor de comentariu din cele anterioare.